Mitropolitul Moldovei și Bucovinei s-a întâlnit cu d-l Teofil Rendiuk, Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Ucrainei în România

2 Septembrie 2016 19:55 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Asrăzi,  2 septembrie 2016, a avut loc la Reședința mitropolitană din Iași întâlnirea Însărcinatului cu Afaceri a.i. al Ucrainei în România, Teofil Rendiuk, cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La întâlnire a participat și soția d-nului Teofil Rendiuk, precum și pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, care ne-a spus câteva cuvinte despre aspectele discutate în cadrul întrevederii: „În cadrul întâlnirii s-au discutat mai ales relațiile istorice dintre Ucraina și zona Moldovei. Au fost aduse în atenție câteva personalități care au contribuit la aceste relații, printre care și Mitropolitul Petru Movilă, care a avut un rol esențial în organizarea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, în perioada în care aceasta se afla sub stăpânire poloneză, deci catolică. D-l Teofil Rendiuk a afirmat că, până astăzi, ucrainenii au o mare evlavie în ceea ce privește activitatea și viața acestui sfânt moldovean. A fost adus în discuție în acest context și momentul mondial petrecut la Iași în anul 1642. Așadar, discuțiile au fost pe teme istorice și pe teme bisericești, având în vedere că și ucraineni de seamă, ca Sfântul stareț Paisie Velicicovski, au avut o contribuție esențială la revitalizarea vieții duhovnicești din Moldova. În mod deosebit, domnul Teofil Rendiuk, fiind și profesor de istorie și autor de lucrări de specialitate, a venit pe urmele unui mare hatman al Ucrainei, despre care domnia sa știe că este înmormântat la Mitropolia Moldovei. Găsirea mormântului hatmanului ucrainean nu este un lucru tocmai facil, având în vedere că în 1742, anul în care a avut loc decesul, actuala catedrală și vechea catedrală din Iași nu erau încă edificate, reședința mitropolitană fiind Biserica «Sfântul Nicolae Domnesc». S-au purtat, bineînțeles, și discuții despre situația actuală a românilor din Ucraina și a ucrainenilor din România. D-l Rendiuk era foarte încântat că duminica aceasta va avea loc la București prima Sfântă Liturghie oficiată într-o biserică pusă la dispoziție de Patriarhia Română pentru credincioșii ucraineni”.

În cadrul vizitei la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, d-l Teofil Rendiuk s-a închinat și la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

De la același autor

Ultimele din categorie