Mitropolitul Moldovei, la hramul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”: „Singurul lucru cu adevărat mare în lume este smerenia”

30 Ianuarie 2017 21:42 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Bijuteria arhitectonică a capitalei Moldovei, Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”, considerată cea mai frumoasă ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, şi-a serbat azi hramul, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a numeroşi părinţi stareţi ai unor mănăstiri din Arhiepiscopia Iaşilor. Credincioșii prezenți la marea sărbătoare au avut prilejul la final să se închine la racla în care se află o părticică din moaştele Sfântului Vasile cel Mare, donată de Patriarhul Macarie al Antiohiei Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, la nouă ani după ce domnitorul Vasile Lupu a adus moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi.

Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi şi-a sărbătorit zilele acestea ocrotitorii, pe Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Sărbătoarea hramului a debutat duminică seară cu slujba Privegherii, iar ieri a continuat cu Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat stareţi ai mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, precum şi numeroşi credincioşi din întreg oraşul. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Anghelos”  al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, dirijor Cezar Cocuz.

„Nimic în viață nu este mai mare decât o inimă înfrântă și smerită”

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor după citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre virtutea smereniei, virtute ce a caracterizat viața fiecăruia dintre Sfinții Trei Ierarhi: „Pentru noi, creștinii, singura competiție care este admisă în adevăratul sens al cuvântului este următoarea: cine este mai smerit între noi? Competiția aceasta, de a spune celui de lângă tine că este mai mare decât tine, că se află mai aproape de Dumnezeu decât tine, că are puterea rugăciunii mai adâncă, a fost și cea în care Sfinții Trei Ierarhi s-au înrădăcinat în existența lor pământească, într-o modalitate foarte vie. Spuneau sfinții prăznuiți în această zi următorul lucru: singurul lucru cu adevărat mare în lume este smerenia. Acești sfinți făceau parte din familii foarte bogate, dar și-au părăsit averile și străluceau în cele ale științei, nu numai în cele teologice, ci și în cele profane. Au avut de asemenea responsabilități foarte mari în viața Bisericii. Cu toate acestea, au amintit mereu că nimic în viața lor și în viața tuturor creștinilor nu este mai mare decât o inimă înfrântă și smerită”.

Anul acesta, credincioşii prezenţi la hram şi părinţii monahi au mai avut un motiv de bucurie: părintele ieromonah Mihail, viețuitor al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, a fost hirotesit întru protosinghel de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La finalul slujbei, părintele arhimandrit Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, a rostit un cuvânt de mulțumire, după care, conform tradiţiei, credincioşii prezenți au primit binecuvântare de la Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi de la preoţii slujitori.

Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi este unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase locaşuri de cult ale spaţiului ortodox. Biserica mănăstirii a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu între anii 1637-1639 şi a fost închinată Sfinţilor Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Valoarea de unicat mondial este dată de ornamentaţia exterioară, o broderie de piatră, care îmbracă biserica de la temelie până la cornişa ulucelor. Pe partea de nord a pronaosului se află două nişe care adăpostesc osemintele familiei domnitorului Vasile Lupu, iar în partea de sud sunt depuse osemintele domnitorilor Dimitrie Cantemir (1710-1711) şi Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Tot în această nişă au fost depuse în 1641 moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu ziua de prăznuire 14 octombrie, iar din 1889 au fost mutate în Catedrala Mitropolitană. În ultimii ani, locaşul a fost supus unui amplu proces de restaurare şi consolidare.

De la același autor

Ultimele din categorie