„Omul este chemat să aștepte venirea Domnului Hristos în peștera sufletului său”

20 Decembrie 2015 21:22 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Astăzi, în Duminica dinaintea Naşterii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Ziua Crucii” din municipiul Botoşani, locaş de cult situat în curtea Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe”.

Slujba a debutat cu citirea rugăciunii arhierești de dezlegare. În cadrul Sfintei Liturghii, foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar tinerii parohiei au susţinut un recital de colinde. Din soborul slujitor, alături de părintele paroh Ioan Iordachi, au făcut parte părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele protopop Lucian Leonte, precum și părintele Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Evangheliei, Părintele Mitropolit Teofan a vorbit celor prezenţi despre felul în care ar trebui aşteptată sărbătoarea Crăciunului. „Să ne pregătim inimile, ca ele să devină iesle pentru Mântuitorul Hristos”, a menţionat ierarhul în predică: „«Uși, ferestre, toate-s noi,/ Doamne, intră și la noi!», spune un colind. Omul este chemat să aștepte venirea Domnului Hristos în peștera sufletului său. Și dacă vine un  Oaspete atât de drag, atât de Sfânt - Dumnezeu -, se cuvine să facem puțină curățenie prin spovedanie, prin împărtășanie, prin pregătirea casei, prin milostenie multă din puținul pe care îl avem, prin iertarea celor care ne-au greșit, prin rugăciune multă către Dumnezeu ca să lumineze mintea celor cărora le-am greșit, ca și ei să ne ierte. Doar așa putem face parte și noi lista pomenită în Evanghelia din această zi, plină de oameni drepți sau păcăoși care au așteptat coborârea lui Dumnezeu pe pământ”.

Biserica „Ziua Crucii” a fost construită în perioada 2004-2010 şi a fost sfinţită de Înaltpreasfințitul  Părinte Teofan şi Preasfințitul Părinte Calinic Botoşăneanul, în data de 31 iulie 2011. Parohia „Ziua Crucii” din Botoşani a fost înfiinţată în anul 1995 şi este păstorită din 1999 de preotul paroh Ioan Iordachi.

De la același autor

Ultimele din categorie