Procesiune religioasă la Piatra Neamț, cu ocazia sărbătorii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

24 Iunie 2016 19:34 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Zilele acestea, locuitorii Municipiului Piatra Neamţ şi-au sărbătorit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ioan Botezătorul, atât prin prezența la sfintele slujbe oficiate la Biserica „Sfântul Ioan“ - Domnesc, cât și prin participarea la procesiunea desfășurată pe străzile orașului. În acest an au fost aduse spre închinarea credincioșilor, de la Mănăstirea Durău din judeţul Neamţ, racla cu părticele din moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul Municipiului Piatra Neamţ. Potrivit tradiţiei, şi în acest an, în preajma sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, au fost organizate mai multe evenimente religioase. Acestea au debutat miercuri după amiază, când la Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” din Piatra Neamţ a fost adusă de la Mănăstirea Durău racla cu părticele din moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. Au fost oficiate cu această ocazie slujba Acatistului Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, slujba Acatistului Sfântului Ioan Botezătorul, cât și Taina Sfântului Maslu. Sfintele moaşte au fost aşezate în locașul de cult, credincioșii închinându-se necontenit de-a lungul acestor zile.

În după amiaza zilei de joi, la Biserica „Sfântul Ioan”- Domnesc din Piatra Neamţ, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Totodată, ierarhul a sfințit și o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul, confecționată din argint, cu ferecătură de aur. La finalul slujbei, PS Părinte Calinic Botoşăneanul a rostit un scurt  cuvânt celor prezenţi – preoți și credincioși: „Vă felicităm pentru frumoasa organizare, pentru participarea și implicarea la acest ceas de Priveghere și mă rog lui Dumnezeu să aveți un pelerinaj care, prin ajutorul Sfântului Ioan Botezătorul și al Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, să vă rezolve dacă nu toate, măcar parte din problemele pe care le aveți. Vă împărtășesc binecuvântările Părintelui Mitropolit Teofan și arhiereștile noastre binecuvântări, dorindu-vă ani mulți și buni de la Dumnezeu, cu sănătate și pace”.

„Nu se cuvine un alt mod și o altă cale de a ne arăta recunoștința decât prin rugăciune”

Părintele profesor Dan Ovidiu Cojan, parohul Bisericii „Sfântul Ioan”- Domnesc, a adresat apoi un cuvânt de mulțumire tuturor celor prezenți la sărbătoarea hramului, subliniind importanța momentului: „Nu se cuvine un alt mod și o altă cale de a ne arăta recunoștința decât prin rugăciune, menită să ne introducă, să ne pregătească și să ne primenească din punct de vedere sufletește, dar și trupește, pentru Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din ziua hramului. Mulțumim Preasfintei Treimi și mulțumim Sfântului Prooroc Ioan, care de 518 este ocrotitorul și rugătorul acestui sfânt locaș, ctitoria Sfântului și Dreptcredinciosului Voievod Ștefan cel Mare. Praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul marchează și zilele municipalității, astfel încât întreaga noastră cetate este în sărbătoare”.

În continuare, racla cu sfintele moaşte adusă de la Mănăstirea Durău a fost  purtată în procesiune pe străzile din Piatră Neamţ, pe traseul Biserica „Sfântul Ioan Domnesc“ - Palatul Copiilor - Biserica Precista I - Casa de Cultură a Sindicatelor - Consiliul Judeţean Neamţ - Biserica „Sfântul Ioan Domnesc“.

Despre importanţa sărbătorii de astăzi pentru Municipiul Piatra Neamț, precum și despre principalele evenimente prilejuite de hramul oraşului, ne-a vorbit și părintele protopop Valentin Tofan: „Am fost prezenți atât la sfintele slujbe, cât și la procesiune, mulți preoți și mulți credincioși, deoarece sărbătoarea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este un eveniment deosebit de important pentru noi, cei din Piatra Neamț. Sfântul Ioan Botezătorul ne ocrotește cea mai veche biserică din oraș - «Sfântul Ioan» Domnesc, ctitorie ștefaniană zidită în doar șaptesprezece luni, iar, după cum știm cu toții, Sfântul Ioan Botezătorul este cel mai mare om născut din bărbat și femeie, după cum ne-a încredințat și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Tot Sfântul Ioan este ocrotitorul spiritual al orașului nostru. De aceea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul cunoaște un program liturgic mult mai extins, în care se implică numeroși preoți din Protopopiatul Piatra Neamț”.

Sărbătoarea hramului a continuat în această dimineaţă la Biserica „Sfântul Ioan” - Domnesc din Piatra Neamţ  cu slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, urmată de pomenirea ctitorilor. În această după amiază va fi oficiata Taina Sfântului Maslu. 

De la același autor

Ultimele din categorie