„Să-l rugăm pe Sfântul Ioan să se întoarcă acasă!”

5 August 2015 18:04 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

În ziua prăznuirii hramului, Biserica  „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț”, paraclisul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, şi-a împlinit zidirea prin sfinţirea picturii exterioare. Slujba de binecuvântare a picturiii „celei mai frumoase biserici a unei şcoli de teologie din cuprinsul Patriarhiei Române”  a fost oficiată de șase ierarhi ai bisericii noastre: IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Soborul ce i-a încomjurat pe ierarhi a fost unul impresionant, format din 70 de preoți și diaconi.

Prima din triada zilelor închinate sfinţilor nemţeni, sărbătoarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ s-a bucurat de prezenţa a șase ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române: IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Peste o mie de credincioşi au participat la slujba Aghesmei, la slujba Sfântului Maslu, a Acatistului Sfântului şi la Sfânta Liturghie, săvârşite pe podiumul din faţa bisericii-paraclis a seminarului, locaş ce poartă hramul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Programul liturgic din ziua hramului a debutat cu slujba de sfinţire a apei. A urmat  Taina Sfântului Maslu şi Acatistul Sfântului Ioan Iacob. Apoi au fost oficiate de cei șase ierarhi slujba de sfinţire a picturii exterioare şi  Sfânta Liturghie pe podiumul din faţa bisericii-paraclis a seminarului. Din soborul slujitor au făcut parte și preoţi profesori ai seminarului, cât şi stareţi ai mănăstirilor din împrejurimi, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri, elevi şi absolvenţi ai seminarului nemţean.  În cadrul slujbei arhierești, tânărul diacon Ioan Apetrei a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sfinții Voievozi” din localitatea Tudor Vladimirescu - Albești, Protopopiatul Botoșani.

„Cea mai frumoasă biserică a unei şcoli de teologie din cuprinsul Patriarhiei Române”

Spre finalul Liturghiei, în timpul împărtășirii credincioșilor, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu prilejul sfinţirii picturii exterioare a bisericii din incinta seminarului nemţean, intitulat „ Voronețul nemțean - Biserica  Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț ”. „Acum, la 5 august 2015, tot în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, după 21 de ani de la sfințirea locului de construire a bisericii, se împlinește un eveniment mai deosebit şi anume sfințirea picturii exterioare a bisericii. Pentru acest eveniment sfânt adresăm un mesaj de aleasă prețuire Părintelui Preot Profesor Ioan Mihoc, bucovineanul care aduce în zona Neamț lumina şi vestirea picturilor exterioare ale unor mănăstiri celebre din Bucovina.(...)Astăzi vedem că frumuseţea arhitecturii, a picturii interioare şi exterioare a bisericii Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ o distinge ca fiind cea mai frumoasă biserică a unei şcoli de teologie din cuprinsul Patriarhiei Române. Această biserică se adaugă celorlalte biserici din zona Moldovei care sunt împodobite cu pictură exterioară. Faptul că o parte din moaştele Sfântului Cuvios Ioan Iacob şi o parte din obiectele care i-au aparținut se află aici, precum şi frumuseţea picturii ei interioare şi exterioare consacră biserica Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ ca prim loc de pelerinaj pentru cinstirea acestui mare sfânt român”, s-a arătat, printre altele, în mesajul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a rostit apoi cuvântul de învățătură în care a explicat rațiunea pictării interioare și exterioare a bisericilor ortodoxe:  „De ce sunt așezați sfinții lui Dumnezeu pe zidurile interioare și exterioare ale bisericilor? Răspunsul e următorul: pentru ca noi oamenii să constatăm că suntem chemați să fim aceleași prelungiri ale frumuseții iubirii și smereniei dumnezeiești. Văzând sfinții așezați pe zidurile bisericii sau în icoane, trebuie să ajungem la următorul adevăr: drepții lui Dumnezeu, deși au fost oameni ca și noi, și-au depășit condiția și patimile.  În al doilea rând, sfinții se așează pe exteriorul zidurilor bisericii pentru ca să se mărturisească adevărul că întreaga creație a lui Dumnezeu este sfințită, ea fiind creată de Dumnezeu. Întreaga creație așteaptă să fie mântuită cu suspinuri negrăite. În al treilea rând, pictura exterioară a unui locaș de cult îi învață pe cei dinafara Bisericii că înainte de a intra în sfânta sfintelor trebuie să privească la sfinții zugrăviți și să tindă spre starea lor lăuntrică de pace și rugăciune”.

La final,  părintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului de la Mănăstirea Neamț, a prezentat principalele repere din istoricul bisericii. De asemenea, sfinţia sa a punctat câteva aspecte referitoare la pictura exterioară ce a fost astăzi sfinţită:„Pictura exterioară care a fost sfințită în această zi păstrează canonul existent în nordul Moldovei, dar s-a dorit a fi o sinteză a acestor chivote voievodale, cu scene ca arborele lui Iesei, scara virtuților, dar și o expresie a sfințeniei neamului românesc, ilustrată prin zugrăvirea mulțimii sfinților români, în mod special a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț cu scene care surprind momente din viața, nevoința și proslăvirea sa. Se remarcă câteva scene inedite, cu un puternic mesaj duhovnicesc și de personalizare a spiritualității noastre românești: taina luminii de pe peretele de sud, taina muntelui de pe peretele de nord, ce cuprind urcușul duhovnicesc spre înălțimile cerești, cu referire directă la câteva locuri de pustnicie și chipuri de nevoitori din ținutul Neamțului. Țin să subliniez și faptul că o bucată din peretele de lângă ușa de intrare a bisericii nu a fost pictată; avem nădejdea că vom picta în acel loc scena aducerii moaștelor Sfântului Ioan Iacob Hozevitul în locașul nostru de cult. Pentru a se împlini acest lucru, trebuie însă ca toți dintre noi să-l rugăm pe Sfântul Ioan să se întoarcă acasă!”.

Distincții oferite ostenitorilor

În semn de preţuire pentru lucrarea împlinită, părintelui director Ioan Mihoc i-a fost acordat din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” pentru clerici, iar Seminarului  Teologic de la Mănăstirea Neamţ, Diploma şi Medalia omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”. De asemenea, preoții profesori Vasile Păvăleanu, Viorel Romus Laiu, Vasile Sandu și Ioan Viorel Irina, au primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. Au mai fost acordate și alte distincții de vrednicie persoanelor care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea Bisericii „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț”.

După târnosirea ei din anul 1997, Biserica „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ” a fost împodobită cu o prețioasă pictură interioară, executată între anii 1998-2003. La 4 august 2005, s-a sfinţit pictura paraclisului de la demisolul bisericii, iar în ziua de 8 septembrie 2009, s-a săvârșit  slujba de sfinţire a picturii interioare a bisericii.  Odată cu pomenirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul au început sărbătorile sfinţilor nemţeni. Acestea vor continua mâine cu hramul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, şi poimâine, 7 august, cu pomenirea Sfintei Teodora de la Sihla.

De la același autor

Ultimele din categorie