Sfinții Arhangheli, sărbătoriți prin Liturghie arhierească la Mănăstirea Agapia

8 Noiembrie 2016 16:09 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Şi în acest an, cu prilejul sărbătoririi hramului, Mănăstirea Agapia din judeţul Neamţ a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşi din întreaga ţară, veniţi să-i cinstească prin rugăciune pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în sobor numeros de preoţi şi diaconi. 

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost sărbătoriţi în mod cu totul deosebit astăzi la Mănăstirea Agapia din judeţul Neamţ, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Încă de la primele ore ale dimineţii, credincioşi din satele apropiate aşezării monahale, dar şi din Târgu Neamţ sau alte orașe ale țării, şi-au îndreptat paşii către locaşul monahal pentru a-i cinsti prin rugăciune pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Soborul de preoţi, obştea de aici, elevele de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Mănăstirea Agapia, împreună cu pelerinii, l-au întâmpinat pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Sfinţilor Voievozi. Cele câteva sute de credincioși prezenți au sărutat Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi s-au închinat la racla ce adăposteşte moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre, aflată în pridvorul sfântului locaş. Răspunsurile liturgice au fos date de Corul „Sfântul Rafail de la Agapia Veche” al Mănăstirii Agapia. În timpul slujbei, au fost pomeniţi ctitorii vechii aşezări monahale, plecați la Domnul.

„Omul este destinat nu numai să fie aproape de Dumnezeu, ci să-L aibă pe Dumnezeu în sine însuși”

„Proximitatea de Sfânta Treime, de Dumnezeire, este starea, locul, spațiul sacru,  în care se află Sfinții Îngeri. Domnul Hristos în Evanghelia Sa, Sfântul Apostol Pavel și Sfinții Părinț, ne arată că omul este destinat nu numai să fie aproape de Dumnezeu, ci să-L aibă pe Dumnezeu în sine însuși. «Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru», spune Domnul Hristos în Evanghelie și «sunt între voi oameni care nu vor gusta moartea, până nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu venind cu putere». Iar Sfântul Apostol Pavel amintește în scrierile sale despre faptul că omul este templu al Duhului Sfânt și vorbește despre sine cu următoarele cuvinte: «nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine». «În El viem, ne mișcăm și suntem», continuă Sfântul Apostol Pavel, arătând prin aceasta că omul este destinat să devină chivot, potir, casă, templu, biserică, spațiu în care să se odihnească Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul de învățătură.

La final, IPS Părinte Mitropolit Teofan i-a mulțumit maicii starețe Olimpiada Chiriac pentru invitație, după care a avut loc o agapă, la care au participat majoritatea pelerinilor prezenți la slujba hramului.

Ctitorul Mănăstirii Agapia din Vale sau Agapia Nouă este hatmanul Gavriil Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu (1634-1653). El a construit Biserica cu hramul „Sf. Voievozi Mihail şi Gavriil“ în perioada 1641-1643, după planurile arhitectului Enache Ctisi de la Constantinopol. Locaşul de cult a fost sfinţit la 12 septembrie 1646 de Mitropolitul Varlaam Moţoc al Moldovei, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi călugări, în prezenţa domnitorului Vasile Lupu.

Mănăstiri: Mănăstirea Agapia

De la același autor

Ultimele din categorie