Sfințire la Schitul Cărbuna din județul Neamț

1 Octombrie 2015 14:13 Arhiepiscopia Iaşilor

Sâmbătă, 3 octombrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va sfinţi biserica Schitului Cărbuna, din comuna Vânători, județul Neamț. 

Cărbuna este un schit sub administrarea Mănăstirii Neamț, aflându-se la 3 km de aceasta, într-o plantație de stejari seculari. Acest nume a fost dat schitului deoarece în zonă se făcea cărbune, mangal, dintr-un fag mai deosebit, din care tăciunii ieşeau buni şi puri.

În timpul celor două războaie mondiale s-au jertfit în zonă mii de eroi ai neamului românesc, motiv pentru care Cărbuna a devenit un loc pentru rugăciune și pomenire a acestor eroi. În cimitirul în care au fost îngropați aceștia, în anul 1995 s-a construit o troiță care a fost sfințită de către Prefericitului Patriarh Daniel, atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Schitul Cărbuna de acum, cu hramurile „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” și „Sfinții Trei Ierarhi”, a fost reînfiinţat după anul 2000, tot cu binecuvântarea Prefericitului Patriarh Daniel. În ultimii ani s-au construit un corp de chilii cu o trapeză, o clopotniță și un agheazmatar, iar biserica a fost pictată.

Ultimele din categorie