„Spunea Părintele Justin că fiecare om este dator să-și mărturisească credința”

12 Iunie 2016 17:03 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Credincioși din întreaga țară au participat sâmbătă, 11 iunie, la Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ, la slujba Parastasului oficiată pentru vrednicul de pomenire arhimandrit Justin Pârvu, cu prilejul împlinirii a trei ani de la trecerea la cele veșnice. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Pomenirea marelui duhovnic, fost stareţ al Mănăstirii Petru Vodă, a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii arhierești.

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că principalul aspect care i-a călăuzit viața Părintelui Justin Pârvu a fost credința în Dumnezeu: „Părintele Justin a încercat, și cu mila Domnului a reușit, să se înscrie în linia autentică lăsată omenirii de Domnul Hristos: «Credeți Mie». Nu a fost un alt cuvânt care să cuprindă ființa părintelui mai adânc și mai înalt, mai cuprinzător și mai autentic, decât cel legat de credința în Hristos, Mântuitorul lumii. Părintele Justin avea conștiința că manifestarea credinței se arată în mod special în trei stări, în trei locuri sacre: în Biserică, în familie și în neam. Spunea părintele că fiecare om este dator să-și mărturisească credința și mai spunea părintele că poți să-ți mărturisești adevărata credință și pe Dumnezeu și tăcând din gură, doar rugându-te cu tărie în gând; dar cu o singură condiție – să te împotrivești duhului lumesc, să te împotrivești duhului anticristic și să nu te amesteci niciodată cu ele”.

Pe parcursul întregii zile de sâmbătă, sute de credinciosi au venit La Mănăstirea Petru Vodă și s-au închinat la mormântul Părintelui Justin Pârvu, vizitând și chilia marelui duhovnic. La final, prin grija obștii monahale a Mănăstirii Petru Vodă și a maicilor şi a surorilor de la Mănăstirea Paltin,  toţi închinătorii prezenţi la pomenirea părintelui Justin au luat parte la o agapă.

Părintele Justin Pârvu - martir și mărturisitor

Părintele Justin Pârvu, renumitul duhovnic și starețul Mănăstirii Petru Vodă, s-a născut la data de 10 februarie 1918 în satul Poiana Largului, judeţul Neamț. În 1936, pe când avea 17 ani, intră frate la Mănăstirea Durău. După doi ani, în 1939, se înscrie la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Cernica, lângă Bucureşti, ulterior ajungând și la seminariile teologice de la Râmnicu-Vâlcea şi Roman. În anul 1940 va avea loc tunderea sa în monahism, iar la doar un an distanţă, hirotonia întru preot, la vârsta de 22 de ani.

Între anii 1942-1944, părintele Justin Pârvu a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa. În acest timp, alături de „Divizia 4 Vânători de Munte” a luat parte la luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial, ajungând până la Don. După întoarcerea în ţară, el continuă studiile la Seminarul din Roman. În anul în care va absolvi seminarul, în 1948, el va fi arestat pe motive politice. Este condamnat la 12 ani de detenţie trecând prin închisorile Suceva, Văcăreşti, Jilava, Gherla, Periprava şi Aiud. Urmează apoi munca silnică din minele de la Baia Sprie, iar în final ajunge la închisoarea Piteşti. Refuzând să se lepede de credinţă, în anul 1960 părintele Justin este condamnat la încă patru ani de temniţă.

În anul 1964 este eliberat. Datorită greutăţilor întâmpinate după eliberare, el ajunge să lucreze ca muncitor forestier. Ulterior, monahul este primit în obştea de la Mănăstirea Secu, unde va sluji ca preot şi duhovnic între anii 1966-1974. Mai apoi, în perioada cuprinsă între 1974 si 1989, părintele va fi preot monah la Mănăstirea Bistriţa, unde autorităţile comuniste i-au stabilit domiciliu forţat. În anul 1976, părintele Justin Pârvu va ajunge la mănăstirile de la Sfântul Munte Athos. După evenimentele din decembrie 1989, părintele Justin Pârvu se întoarce la Mănăstirea Secu, unde va sluji ca preot şi duhovnic timp de aproape un an. După aceea, el se retrage în sihăstrie, cu gândul de a-şi petrece restul zilelor în post şi rugăciune. Rânduiala lui Dumnezeu va fi însă cu totul alta, pentru că, între anii 1991-1992, alături de alţi doi monahi, Ignat şi Calinic, părintele Justin Pârvu soseşte în satul Petru Vodă - județul Neamț. Aici, el va întemeia Mănăstirea Petru Vodă, pe care o va închina martirilor români din închisorile comuniste. Mănăstirea va avea drept hram pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Mai târziu, în împrejurimile mănăstirii, părintele Justin Pârvu va pune temelia unui schit de maici, a unui azil de bătrâni, cât şi a unui centru de plasament pentru copii.

În anul 2003, părintele înfiinţează o publicaţie de învăţătură şi atitudine ortodoxă, cu apariţie lunară, numită „Glasul Monahilor”. Odată cu venirea anului 2008, în data de 2 noiembrie, părintelui îi vine şi cinstea de a fi ridicat la rangul de arhimandrit. Din 2008, apare, cu binecuvântarea părintelui, Revista „Atitudini”. Părintele Iustin Pârvu a trecut la cele veşnice pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani şi a fost înmormântat lângă biserica de călugări, ridicată de el la Petru Vodă. În cimitirul acestei mănăstiri au loc de odihnă preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa şi poetul Radu Gyr.

De la același autor

Ultimele din categorie