Știință versus credință sau știință și credință

20 Noiembrie 2015 13:26 Ioana Zlotea Arhiepiscopia Iaşilor

Editura Doxologia a Arhiepiscopiei Iașilor a organizat joi, 19 noiembrie a.c., un eveniment inedit și insolit prin sinceritatea invitaților: O întâlnire-dezbatere, pe tema „Investigarea prin știință & contemplarea prin credință”.

Invitații dezbaterii au fost Cristian Român, senior editor al revistei „Știință și tehnică” și Pr. Răzvan Andrei Ionescu, de la Centrul Ortodox de Cercetări și Studii „Dumitru Stăniloae” din Paris, moderator fiind dr. Richard Constantinescu.

În debutul evenimentului, Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia a făcut o scurtă prezentare a invitaților, iar dr. Richard Constantinescu a adus în atenția publicului câteva personalități din mediul științific și universitar care de-a lungul istoriei au avut ceva de spus referitor la relația dintre știință și credință, cum ar fi: Gheorghe Asachi, Iacob Cihad, A.C. Cuza sau Constantin Tiron.

În continuare, invitații au dezbătut teme precum, întrebările interzise privind știința și credința, omul de știință, forța și slăbiciunea științei, nivelurile de realitate (infinitul mic și infinitul mare) sau paradigma științifică a modernității.

De asemenea, aceștia au reamintit celor prezenți în sală, faptul că privind Pămȃntul fotografiat de la 6 miliarde de kilometri distanță, ȋn timpul misiunii Voyager 1 (14 februarie 1990 – a se vedea fotografia), „acesta ar putea părea lipsit de orice interes deosebit. Dar pentru noi este altceva. Consideraţi din nou acel punct. El înseamnă „aici”, el înseamnă „acasă”, el înseamnă „noi”. Pe el toţi cei pe care îi iubiţi, toţi cei pe care îi cunoaşteţi, toţi cei despre care aţi auzit vreodată, orice fiinţe umane care au existat vreodată, şi-au trăit viaţa. Agregatul bucuriei şi suferinţei noastre, mii de religii încrezătoare, ideologii şi doctrine economice, fiecare vânător şi devastator, fiecare erou şi laş, fiecare creator şi distrugător de civilizaţie, fiecare rege şi ţăran, fiecare cuplu de tineri îndrăgostiţi, fiecare mamă şi tată, copil plin de speranţe, inventator şi explorator, fiecare profesor de morală, fiecare politician corupt, fiecare „superstar”, fiecare „conducător suprem”, fiecare sfânt sau păcătos din istoria speciei noastre a trăit acolo: pe un fir de praf suspendat într-o rază de soare” (Carl Sagan) şi, „pe acest fir de praf suspendat ȋntr-o rază de soare S-a ȋntrupat Fiul lui Dumnezeu” a completat Pr. Răzvan Andrei Ionescu.

Una din cele mai interesante afirmații ale serii, i-a aparținut lui Cristian Român, care a precizat că „Eroii științei nu sunt cei care confirmă anumite teorii acceptate la un moment dat, ci tocmai cei care le dărâmă, cei care le răstoarnă”. De asemenea, Pr. Răzvan Andrei Ionescu a ținut să sublinieze faptul că „Nu mă aștept din partea științei la ceva ce nu poate să îmi dea (…) În taina întâlnirii interpersonale niciodată nu o să pot să scurtcircuitez această taină cu o observație strict tehnică că celălalt există. Celălalt există, dar nu asta este viața teologică. Noi nu încercăm să demonstrăm că Dumnezeu există. Noi știm că Dumnezeu există.

Nu au lipsit întrebările și intervențiile publicului, care a adus în discuție și subiecte cum ar fi: jocurile pe calculator, credința vs medicina, internetul, bioetica, fertilizare in vitro sau avortul.

Evenimentul a fost organizat sub egida Serile Doxologia.

De la același autor

Ultimele din categorie