Tabăra de la Nemțișor: „Tinerii sunt invitați să-L cunoască pe Dumnezeu și să nu-L uite niciodată”

24 Iulie 2016 01:00 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

În perioada 21-24 iulie 2016, Arhiepiscopia Iaşilor a organizat în poiana Nemţişor, aflată în vecinătatea Mănăstirii Neamţ şi a Schitului Icoana Nouă, cea de-a VII-a ediţie a Adunării Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu tema „Despre prietenie sau cum să nu călătoreşti singur“. Cei 680 tineri prezenți l-au avut în mijlocul lor și pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi.

680 de tineri din judeţele Moldovei, dar şi din alte judeţe ale ţării sau din străinătate, au luat parte în tabăra de la Nemţişor din acest an la sesiuni de lucru - ateliere foto, origami, gătit, tâmplărie, etc., activităţi sportive, pelerinaje şi conferinţe. Mai mult decât atât, au avut loc şi Sfinte Liturghii arhiereşti, una dintre acestea, cea de sâmbătă, 23 iulie, fiind oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a ţinut și cuvânt de învăţătură şi a împărtășit cu Sfintele Taine numeroși participanți.

„În Evanghelie, Domnul Hristos se adresează unui om numit Matei, cu îndemnul «Vino după Mine». Acest cuvânt, Domnul Hristos, prin diferite căi, îl adresează și nouă, celor de astăzi – preoți și credincioși, mai în vârstă sau tineri. Care este răspunsul lumii la această chemare hristică «Vino după Mine?». În general oamenii spun: «eu merg după altcineva», «eu merg după altceva», «eu am altceva mai bun de făcut», «de ce să merg pe calea Bisericii, când am atâtea alte căi pe care să merg?»,« de ce să merg cu Hristos, când am alte izvoare care îmi oferă bucurie, veselie, desfătare, împlinire?». Răspunsul la acest «de ce să merg după Domnul?» l-a dat Sfântul Apostol Pavel: «toţi câţi sunt mânaţi de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu, pentru că n-aţi primit iarăşi un duh al robiei, spre temere, ci aţi primit Duhul înfierii». Prin urmare, cel care răspunde pozitiv la chemarea Domnului Hristos trăiește în libertatea de a fi fiu al lui Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul de învățătură rostit tinerilor prezenți la Nemțișor.

În cadrul slujbei arhierești, a avut loc și o hirotonie: tânărul diacon Toplicean Andrei a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfântul Dumitru” din Pleșani, comuna Călărași, Protopopiatul Iași 1.

În incinta taberei, la fel ca şi în anii precedenţi, părintele Constantin Cristian Andron, parohul Bisericii „Sfânta Treime“ din satul Mănăstirea Neamţ, a organizat expoziţia „Colţ de sat românesc“, care a cuprins obiecte de uz casnic, cum ar fi chiua, oalele şi castroanele de lut, olăreţe cu motive florale locale, dar şi obiecte folosite la ţesutul covoarelor, ca meliţa, războiul de ţesut, vârtelniţa, letca, râşchitoarea.

Un nou arhimandrit în slujba Bisericii

În acest an, tabăra de la Nemțișor a mai adus cu sine un moment deosebit, atât pentru Centrul Eparhial Iaşi, cât și pentru tinerii prezenți: părintele protosinghel Nicodim Petre, consilier în cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor și cel care s-a îngrijit de bunul mers al taberei de-a lungul anilor, a fost hirotesit întru arhimandrit, ca urmare a aprobării, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a ridicării preacuvioşiei sale la această treaptă de slujire în Biserică. „Tinerii din Moldova, cel puțin o dată pe an, vin în această poiană de la Nemțișor, pe care ei au numit-o «Poiana prieteniei». Nădăjduim ca gândurile pe care ni le-am propus împreună cu părinții colaboratori, acela de a sluji pentru realizarea unei generații de tineri care să fie mădulare vii în Hristos, în Biserică, care să lucreze pentru slujirea aproapelui, să se împlinească. Chiar dacă pare o joacă câteodată, activitatea cu tinerii este o lucrare a Bisericii în care ei sunt invitați să-L cunoască pe Dumnezeu și să nu-L uite niciodată, și, cunoscându-L, să-L împărtășească și în familiile lor și la prieteni. După cum spunea cineva, un drum care nu duce la Biserică, nu duce nicăieri; un drum care nu duce la întâlnirea cu Dumnezeu cel nemuritor, Care are puterea să ne facă și pe noi nemuritori în veșnicia Sa, nu duce nicăieri”, a spus părintele Nicodim Petre în cuvântul rostit după otpustul Liturghiei.

La final, câştigătorii concursurilor organizate în tabără au fost premiați.

De la același autor

Ultimele din categorie