(Video) A fost sfințită biserica Centrului de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Păstrăveni-Neamț  

27 Octombrie 2018 12:55  |  Evenimente
video:   Alex Atudori

În după amiaza zilei de 26 octombrie 2018 a avut loc sfințirea bisericii de lemn în stil maramureșean din localitatea Păstrăveni, județul Neamț. Slujba de târnosire a fost săvârșită de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Având hramul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, biserica sfințită este așezată în incinta Centrului de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) din localitatea Păstrăveni. Cu o istorie de peste 5 decenii, Centrul a fost modernizat continuu în ultimii 15 ani, beneficiind de o finanțare de 15 milioane de euro de la Guvernul Landului Bavaria prin Fundația germană „Bayerische Kinderhilfe Rumanien” pentru construirea unui nou pavilion dotat cu cabinete de terapie, birouri și apartamente.

La finalul slujbei de sfințire, ieromonahul Hrisostom Filipescu, egumenul Schitului „Sfânta Maria Magdalena” din Țibucani, a fost hirotesit protosinghel, iar părintele Baciu Nicolae a primit rangul de iconom. Cei doi părinți răspund spiritual de Centrul de Recuperare de la Păstrăveni. De asemenea, IPS Teofan a acordat directorului Centrului, doamna Bârnat Nicoleta, ordinul Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”, pentru merite deosebite în promovarea culturii creștine. Distincții de vrednicie au primit și reprezentanții fundației germane care se ocupă de modernizarea și funcționarea instituției.

La Centrul de recuperare de la Păstrăveni sunt îngrijite peste 200 de persoane cu handicap, misiunea Centrului fiind aceea de a creşte şansele recuperării si integrării acestor persoane în familii și în comunitate. În prezent Centrul beneficiază de dotări moderne prin care se asigură îngrijirea personală, asistența medicală generală și de specialitate precum și recuperare prin terapie și activități specifice.

Video pe aceeași temă

Ultimele din categoria Evenimente

Video de Alex Atudori

Citește și