Înaltpreasfințitul Părinte Serafim Joantă a împlinit 67 de ani

Vineri, 4 septembrie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim Joantă a împlinit vârsta de 67 de ani. 

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului și Mitropolit Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a împlinit în data de 4 septembrie 2015, vârsta de 67 de ani. 

S-a născut la 4 septembrie 1948 în Boholţ, lângă Făgăraş, județul Braşov. După absolvirea școlii elementare în Boholț şi Calbor și al Liceului „Andrei Şaguna” din Braşov, a început studiile universitare la Facultatea de Electrotehnică din Brașov, însă curând s-a îndreptat spre studiul teologic, devenind licențiat al Institutului Teologic Universitar din Sibiu în anul 1974. A urmat cursurile doctorale la Institutul „St. Serge“ din Paris, unde a a obţinut în 1985 titlul de Doctor în Teologie cu teza: „Le renouveau hesychaste dans les pays roumains” („Reînnoirea isihastă în țările române”), ulterior publicată în românește cu titlul „Isihasmul. Tradiție și cultură românească” (1994). 

Hirotonit preot în 1974, a predat ca lector la Institutul Teologic „St. Serge” din Paris (1986-1989), apoi a activat ca duhovnic şi asistent la Institutul Teologic din Sibiu (1989-1990). La 11 martie 1990 a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu titlul de „Făgărăşanul”, iar la 16 octombrie 1993 a fost ales mitropolit pentru românii ortodocşi din Germania şi Europa Centrală de către Adunarea eparhială întrunită la Aachen (Germania), fiind instalat la München la 5 iunie 1994.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a participat la numeroase conferințe și congrese teologice naționale și internaționale fiind cunoscut pentru activitatea sa atât în țară, cât și în viața bisericească din Europa Occidentală. A publicat numeroase articole în diferite reviste şi ziare, precum şi interviuri, prefeţe de cărţi şi recenzii în limba română şi în alte limbi.

Cu ocazia împlinirii a 67 de ani, clericii și credincioșii din Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, alături de maicile și ostenitorii de la Centrul Mitropolitan din Nürnberg, îi urează păstorului lor duhovnicesc sănătate, pace și bucurie duhovnicească.

Sursa: http://www.mitropolia-ro.de/index.php/arhiva-stirilor/442-ips-parinte-serafim-a-implinit-67-de-ani

Ultimele din categorie