Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează Simpozionul Național „Ciprian Porumbescu, promotor al culturii române și al valorilor religioase”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează Simpozionul Național „Ciprian Porumbescu, promotor al culturii române și al valorilor religioase”

    • Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează Simpozionul Național „Ciprian Porumbescu, promotor al culturii române și al valorilor religioase”
      Arhiepiscopia SuceveiSimpozionul Național „Ciprian Porumbescu, promotor al culturii române și al valorilor religioase”

      Arhiepiscopia SuceveiSimpozionul Național „Ciprian Porumbescu, promotor al culturii române și al valorilor religioase”

În perioada 19-21 octombrie, Centrul Eparhial Suceava este gazda Simpozionului Național „Ciprian Porumbescu, promotor al culturii române şi al valorilor religioase”. Evenimentul face parte din seria manifestărilor organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pe parcursul întregului an, 2023 fiind dedicat memoriei marelui compozitor român, la împlinirea a 170 de ani de la naștere și a 140 de ani de la trecerea sa la Domnul.

Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului și este organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic de către Sectorul Cultural al arhiepiscopiei.

Manifestarea prin care a fost evocat „geniul Baladei românești” a reunit experți, cercetători din mai multe domenii, istorici, teologi, filologi, dar și pasionați de muzică bisericească, într-un dialog care „pune în lumină frumusețea și semnificația acestor creații spirituale” și care, potrivit inițiatorilor acestui eveniment, va „dezvolta și mai mult conexiunea existentă între Teologie, Literatură și Muzicologie”, proiectând-o pe o orbită tridimensională.

Având în vedere că de-a lungul timpului Ciprian Porumbescu a fost dirijor al numeroase coruri bisericești și compozitor al unor cântări liturgice, în cadrul acestui simpozion organizatorii și-au propus să aducă în prim plan și „moștenirea bogată a imnografiei și cântării bisericești în contextul Anului comemorativ 2023 al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română”, precum și să evidențieze „importanța lor în tradiția noastră religioasă și să exploreze modurile în care aceste arte au influențat și continuă să influențeze comunitățile noastre”, simpozionul incluzând prezentări, discuții și interpretări muzicale.

Cuvântul de bun venit a fost rostit de către pr. Constantin Oprea, consilier eparhial al Sectorului Cultural al arhiepiscopiei. Sfinția sa a subliniat importanța acestui eveniment, a mulțumit tuturor celor implicați și a anunțat că până la finalul acestei luni va fi publicat un volum cu lucrările prezentate în cadrul acestui simpozion, sub egida Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Sesiunea introductivă a comunicărilor științifice, moderată de arhid. Vasile Demciuc, lector la Facultatea de Istorie și Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, a fost deschisă de prof. univ. dr. Mircea Diaconu, prorector al Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava. Domnia sa a prezentat volumul „Ciprian Porumbescu. În marginea Imperiului”, lucrare care reconstituie figura interioară a compozitorului, făcând legătura între secvențele care să redea imboldul, resortul ce a dus la crearea acestei opere, la configurarea unei personalități fascinante, libere, care are conștiința sfârșitului său nefast. 

Domnul Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, a vorbit despre colaborarea rodnică dintre Consiliul Județean Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, despre importanța moștenirii lăsate atât de Ciprian Porumbescu, cât și de familia acestuia, dar și despre evenimentele cuprinse în Calendarul „Anului Comemorativ Ciprian Porumbescu – 2023”. Trei momente cultural-artistice deosebite se vor desfășura pe data de 2 noiembrie la Biblioteca Națională a României: un concert dedicat marelui compozitor, susținut de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, Expoziția de fotografie „Ciprian Porumbescu”, cu imagini de colecție, prin care sunt ilustrate viața și opera compozitorului de geniu, maestru al Baladei românești și o lansare a unor volume tipărite de Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Artistul Ilie Caraș a transmis mesajul pr. prof. univ. dr. Nicolae Brânzea, Ciprian Porumbescu. Considerații generale. În lucrare se regăsesc fragmente din viața încărcată cu zbucium, dar și de binecuvântări, a marelui compozitor. 

„Sub imboldul teologiei și al naționalismului, insuflate de tatăl său, Ciprian Porumbescu a lăsat, în doar 10 ani de activitate, peste 200 de lucrări, în diferite genuri muzicale. Era un tânăr entuziast și romantic, cu un patriotism ardent, o credință pe măsură, iubitor de noutate și cu o sensibilitate aparte, împărtășită apropiaților.” 

În cadrul evenimentului prin care a fost evocată viața, personalitatea și opera celui care este considerat „crai nou” al culturii și muzicii româneşti, au fost prezentate mai multe lucrări, printre care amintim: „Câte ceva despre receptarea creației lui Ciprian Porumbescu la Oravița” de către Prof. dr. Liviu Papuc, cercetător literar, „Ciprian Porumbescu și lumea prin care a trecut”, de către prof. dr. Marian Olaru, director al Institutului „Bucovina” al Academiei Române (în care a fost redată atmosfera socio-politică în care s-a format marele compozitor bucovinean), „Înger de pază, între Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu” prezentată de domnul Ioan Filipciuc.

Arhid. lect. univ. dr. Vasile Demciuc a susținut prelegerea intitulată „Ciprian Porumbescu în slujba unității de neam”, aducând în atenție darul extraordinar cu care renumitul Ciprian Porumbescu a fost binecuvântat, compozițiile sale fiind iubite și interpretate și în zilele noastre. „Ciprian Porumbescu – dorul cântat al sufletului bucovinean” a fost titlul unei alte prezentări inedite din cadrul simpozionului a pr. drd. Ilie Molea: „A-l omagia pe Ciprian Porumbescu reprezintă datoria de suflet a tuturor românilor, indiferent de poziționarea acestora în cuprinsul țării”.

Cea de a doua secțiune a simpozionului, dedicată Anului comemorativ, a continuat cu prezentarea pr. dr. Roger Coresciuc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, „Sfântul Grigore Palama și cântarea în biserică. Minime repere”, a pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, „Sfântul Andrei Criteanul – imnograf al Bisericii”, a prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, de la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și a lect. univ. dr. Alexandru Prelipcean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, care a adus în atenție studiul „Hristos Cel istoric reflectat în Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul”.