10.000 de credincioși și 4 ierarhi, la sfințirea catedralei din Suceava

Sfințirea Catedralei ortodoxe „Naşterea Domnului” din Suceava a dovedit încă o dată cât de mult își iubesc bucovinenii Biserica strămoșească. Nu mai puțin de de 10.000 de credincioși din tot județul au participat în această zi la sfințirea celui de-al doilea locaș de cult ca mărime din țara noastră, care va fi „eclipsat” ca dimensiuni doar de Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti, aflată încă în construcţie.

Sfințirea Catedralei ortodoxe „Naşterea Domnului” din Suceava, cartierul Mărăsești, a dovedit încă o dată cât de mult își iubesc bucovinenii Biserica strămoșească. Slujba de târnosire a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.  Cei patru ierarhi au fost întâmpinaţi de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi şi înconjuraţi cu mare emoţie, flori şi bucurie, de 10.000 de credincioşi veniţi din toate colțurile județului. După săvârşirea slujbei de târnosire, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată special, în curtea aşezământului. Prin grija municipalităţii şi a factorilor de ordine, pe arterele principale ale cartierului Mărăşeşti circulaţia a fost restricţionată. În mijlocul credincioşilor s-au aflat autorităţi locale şi judeţene, demnitari, Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte, precum şi George Becali, acesta fiind prezent în calitate de finanţator al lucrărilor de ridicare a catedralei.

„«Iubiţi pe vrăjmaşii voştri» - cuvintele cele mai puternice care definesc identitatea noastră de creştini”

Spre finalul Liturghiei, în timpul împărtășirii preoților cu Sfintele Taine,  IPS Părinte Mitropolit Teofan a rostit cuvântul de învățătură, în care a vorbit despre ce înseamnă a fi creştin și despre iubirea de vrăjmaşi, la care ne îndeamnă Evanghelia: „Când spunem cuvântul creştini, spunem următori ai lui Hristos, Cel mort şi înviat. Şi printre cuvintele cele mai puternice, care definesc identitatea noastră de creştin, se numără cele rostite de Mântuitorul Hristos în Evanghelia de astăzi, anume: «Iubiţi pe vrăjmaşii voştri». Este bine, înainte de toate, să recunoaştem că acest cuvânt este unul dintre cele mai greu de atins pentru noi, oamenii obişnuiţi, care abia reuşim să-i iubim pe prietenii noştri, pe cei care ne fac bine. Este atât de înaltă  pentru noi ținta împlinirii poruncii Domnului Hristos: «Iubiţi pe vrăjmaşii voşti, binecuvântaţi pe cei care vă blestemă, faceţi bine celor care vă urăsc pe voi». Şi totuşi, aceasta este ţinta spre care creştinul adevărat trebuie să tindă. Chiar dacă recunoaştem că suntem oameni nevolnici şi slabi întru cele ale credinţei, se cuvine, iubiţi credincioşi, să nu pierdem din vedere ţinta. Sunt câteva trepte care te ajută, lent, dar sigur, să mergi la ţinta aceasta. Primul pas este spus de Mântuitorul Hristos chiar în Evanghelia zilei: «Ceea ce tu doreşti să-ţi facă oamenii, să le faci tu lor mai întâi». Nu este chiar iubirea vrăjmaşilor, dar, ca o călăuză în viaţă, să încerce omul să nu facă altuia ceea ce lui nu i-ar plăcea ca cineva să-i facă.  O altă treaptă: să nu fim noi duşmani altora. Spune un Părinte al Bisericii, Sfântul Siluan, că dacă nu poţi să iubeşti pe vrăjmaşii tăi, cel puţin să nu-i bârfeşti, să nu-i jigneşti şi să nu-i blestemi. Nu este aceasta ţinta cea înaltă, să binecuvântezi pe vrăjmaşii tăi, dar cel puţin să nu-i vorbeşti de rău, să nu faci tot ceea ce îţi fac ei ţie. Mai spun Sfinţii Părinţi: să nu vă răzbunaţi. Nerăzbunarea, nerăspunderea cu aceeaşi monedă faţă de cei care ne-au făcut nouă rău este o altă treaptă care îl apropie ceva mai mult pe om de ţinta finală. Şi mai este una, grea dar totuşi accesibilă: să ne rugăm pentru vrăjmaşii noştri. Chiar dacă n-o putem face din toată inima noastră, gura noastră cel puţin să grăiască: «Doamne, iartă-i. Doamne, îmblânzeşte-i. Doamne, nu le răsplăti lor cu aceeaşi monedă». Veţi spune, şi spunem cu toţii, că a iubi pe vrăjmaşi este un lucru prea greu pentru noi. Este un lucru foarte greu, iubiţi credincioşi, dar darurile și bucuria care izvorăsc dintr-o inimă care iubeşte vrăjmașii sunt imense”.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhii și soborul slujitor au oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii Catedralei trecuți la Domnul, după care IPS Arhiepiscop Pimen a ținut un cuvânt de mulțumire pentru toți cei implicați în lucrările de construcție. Un mesaj a fost transmis și de d-l Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte. Șirul cuvântărilor a fost încheiat de alocuțiunea părintelui paroh Petru Argatu, care a făcut și un scurt istoric al catedralei. La final, preoții Petru Argatu, Gavriil Argatu și Ștefan Argatu au primit diplome de merit din partea primarului municipiului Suceava, d-l Ion Lungu. Au fost acordate și 200 de distincții de vrednicie ctitorilor și persoanelor care s-au implicat de-a lungul timpului în lucrările de ridicare a catedralei. Conform celor spuse de IPS Părinte Pimen, credincioşii doritori vor putea intra să se închine în Sfântul Altar pe parcursul întregii săptămâni care urmează.

70 de metri înălțime

Catedrala „Naşterea Domnului” din intersecţia Mărăşeşti este considerată un adevărat reper al Sucevei, vizibil din toate colţurile oraşului. Are două hramuri: Naşterea Domnului şi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Până în momentul târnosirii, a cunoscut 25 de ani de şantier, iar lucrările nu sunt încă finalizate. Construcția a fost iniţiată în 1990 de un grup de credincioşi care au înfiinţat „Societatea credincioşilor ortodocşi din Bucovina”, condusă de pr. George Mihoc, susţinut îndeaproape de o serie de personalităţi sucevene de atunci - dr. Traian Pop,  Filaret Pârâu, Târâş Seghedin. Lucrările propriu-zise demarează în 1991, după planul întocmit de arhitectul Constantin Gorcea. În anul 1998,  vin ca slujitori la acest locaș de cult fraţii preoți Argatu şi preiau din mers lucrările pe un plan refăcut de arhitectul  Doru Ghiocel Olaş. Un moment crucial în evoluţia construcţiei l-a constituit ridicarea celor şapte cruci din inox aurit, care s-a făcut etapizat, între 25 iunie 2009 şi 4 octombrie 2012. Înălţimea lor este cuprinsă între 4 şi 6 m.Turla principală şi crucea de 6 m, aşezată în vârf, totalizează înălţimea de 70 de metri. Pe toată perioada de un sfert de secol de şantier, s-a slujit zilnic Sfânta Liturghie într-o capelă ridicată alături de catedrală.  Lucrările vor continua atât la exterior, cu amenajări speciale, cât şi la interior, unde se vor axa pe finalizarea iconostasului şi începerea picturii care va acoperi 15.000 m pătraţi. Spaţiul de la subsol va fi judicios împărţit între o bibliotecă, o sală de lectură, un muzeu, precum  şi alte locaţii care să deservească nevoile sociale şi culturale ale parohiei şi municipiului.

De la același autor

Ultimele din categorie