Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul“, misiune sfântă, prin rugăciune cântată

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul“, misiune sfântă, prin rugăciune cântată

    • Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul“, misiune sfântă, prin rugăciune cântată
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul“, misiune sfântă, prin rugăciune cântată
      Petru Maxemiuc, dirijorul Grupului "Macarie Ieromonahul" din Suceava (Foto: Constantin Ciofu)

      Petru Maxemiuc, dirijorul Grupului "Macarie Ieromonahul" din Suceava (Foto: Constantin Ciofu)

De zece ani de zile, câţiva tineri din Suceava slăvesc pe Dumnezeu prin cântarea religioasă psaltică. Pe lângă participarea la numeroase concerte din ţară, Grupul „Macarie Ieromonahul“ a editat până în prezent zece discuri.

Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul“ a fost înfiinţat în anul 2005 la iniţiativa tânărului Petru Maxemiuc, actualul dirijor, din dorinţa de a sluji lui Dumnezeu şi oamenilor. Până în prezent, grupul, format în prezent din patru membri, a scos zece CD-uri, pentru ca un număr cât mai mare de oameni să se bucure de cântările psaltice. În acelaşi timp, tinerii oferă răspunsurile liturgice la diferite slujbe în toată ţara. „Este important ca rugăciunea din biserică să ajungă la Dumnezeu, iar oamenii să o trăiască şi să se roage împreună cu noi, avându-i în frunte pe preoţi. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem până aici şi sperăm să continuăm şi de acum înainte“, s-a exprimat Petru Maxemiuc, absolvent al secţiei Teologie - Muzică în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Constanţa. Multe au fost locurile pe care psalţii suceveni le-au călcat în ţara noastră, dorind astfel să facă misiune prin cântarea religioasă bizantină. Au fost mereu încrezători şi au dorit prin prezenţa lor să ofere tuturor o bucurie. Aceasta cu atât mai mult cu cât sunt zone în ţara noastră unde muzica bizantină nu se mai cântă. „Când ajungem într-o comunitate unde nu se cântă muzică psaltică, avem un sentiment de bucurie. În acelaşi timp, ne întristăm pentru că vedem că oamenii de acolo suferă neauzind de aceste cântări care sunt dumnezeieşti, multe dintre ele fiind scrise de sfinţi părinţi cu o trăire înaltă“, a remarcat Petru Maxemiuc.

Concerte caritabile pentru copiii nevoiaşi

Denumirea grupului a fost aleasă după numele înnoitorului muzicii psaltice româneşti, ieromonahul Macarie Protopsaltul (1770-1836). „Numele grupului a fost ales deoarece Macarie Ieromonahul este considerat un înnoitor al muzicii psaltice. Există foarte multe piese scrise şi traduse de marele protopsalt, care a făcut foarte multe lucruri pentru muzica bisericească“, a menţionat Petru Maxemiuc. În prezent, grupul psaltic din Suceava are propriul studio de înregistrări, astfel că pregăteşte cel de-al 11-lea CD, care va cuprinde cântări închinate Maicii Domnului. Tinerii din „Macarie Ieromonahul“ au răspuns mereu solicitărilor venite din partea asociaţiilor care au organizat evenimente caritabile pentru persoanele aflate în dificultate. „Am colaborat cu Asociaţia «Salvează o inimă!», care a realizat numeroase colecte pentru copiii cu probleme de sănătate. Am răms surprinşi să aflăm că după fiecare concert al nostru s-au strâns fondurile necesare pentru un caz anume“, a amintit dirijorul grupului. Activitatea membrilor din „Macarie Ieromonahul“ este una însemnată în peisajul muzical psaltic din Moldova, fiind un mijloc de misiune şi de propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu. Nu puţini sunt cei care, ascultând o cântare religioasă frumoasă, s-au apropiat de Biserică, de Cel ce a făcut pământul, stelele şi luna, şi au devenit poate mai buni, mai îngăduitori şi mai iertători cu cei din jur.

Citește despre: