Slujire arhierească la hramul Parohiei Pojorâta 2

În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” - Pojorâta 2, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Tradiția locului a stabilit ca hramul acestei comunități parohiale sa fie sărbătorit în prima duminică după sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Conform tradiției ultimilor ani, în Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”  - Pojorâta 2, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Întâmpinat de un grup de copii îmbrăcaţi în costume naţionale, ierarhul a fost aşteptat cu pâine şi sare de către primarul localității şi de soborul de preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. paroh Dumitru Beşliu. Sfânta Liturghie a fost oficiată apoi în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, răspunsurile la strană fiind date de corul mixt al  parohiei.

„Dumnezeu l-a făcut pe om bun, cu suflet, minte și simțăminte curate, dar prin păcatul neascultării săvârșit de strămoșii noștri, firea omului s-a îmbolnăvit. Omul s-a înstrăinat astfel de Creatorul lui, dar Dumnezeu, din dragoste, niciodată nu l-a părăsit pe om și prin glasul slujitorilor Săi, a prorocilor, a chemat permanent persoana umană la pocăință, la lepădarea de păcate și la împlinirea poruncilor. Păcatul întunecă mintea omului, întunecă conștiința, iar omul nu mai știe ce este bine și ce este rău. De aceea, Mântuitorul și-a început propăduirea prin îndemnul la pocăință: «Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat Împărăţia Cerurilor». E necesar să ne întoarcem de la păcat la virtute, cu părere de rău și căință, având conștiința că am greșit și credința că Dumnezeu ne iartă. Așa cum ne spune Mântuitorul în pilda cu oaia cea pierdută, Păstorul se bucură mai mult de oaia cea rătăcită și găsită decât de celălalte 99 care nu s-au rătăcit. Mare bucurie este în Cer pentru omul care se căiește și se întoarce la împlinirea poruncilor lui Dumnezeu!”, le-a spus IPS Părinte Pimen, în cuvântul de învățătură, credincioșilor din Pojorâta.

La final, conform tradiției, credincioșii prezenți au fost binecuvântați de IPS Arhiepiscop Pimen.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” este a doua biserică ortodoxă din comună  Pojorâta. Locașul de cult are un singur hram şi traditia locului a stabilit ca el sa fie  sărbătorit în prima duminică după sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Tot conform dorinței satului,întreaga obşte de gospodari îl aşteaptă an de an pe IPS Părinte Pimen să săvârşească Sfânta Liturghie dedicată hramului.  Actualul preot paroh - Dumitru Beşliu, este fiu al satului şi slujeşte în localitatea natală din anul 1998. Situată chiar în inima satului, biserica a fost ridicată în anul 2001, numai din fondurile credincioşilor din Pojorâta. Sfinţirea a avut loc pe 7 ianuarie 2007. Lăcaşul de cult este o  construcţie de zid, în stil moldovenesc, cu demisol. Este pictată în exterior şi interior. Printre clădirile anexe aflate în curtea bisericii menţionăm clopotniţa, un centru social  filantropic cu spaţii bine delimitate ca utilizare şi dotare, şi demisolul bisericii care cuprinde o sală multifuncţională.

De la același autor

Ultimele din categorie