Arhimandritul Efrem Vatopedinul, despre masca de protecție: „Nu deranjează!”

19 Noiembrie 2020 11:19 Social

Întrebat de jurnalistul Alex Dima ce părere are despre faptul că unele persoane nu sunt de acord cu purtarea măștii chirurgicale în această perioadă, Arhim. Efrem, starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos a subliniat, în cadrul unei sinaxe on-line, faptul că aceasta „nu deranjează”, pentru că nu contravine moralei Bisericii noastre.

Arhim. Efrem Vatopedinul: „Masca aceasta, întâi de toate, nu are legătură cu morala Bisericii. Nu deranjează. Eu am văzut mulţi oameni care au leucemie şi aveau poruncă de la doctor să meargă la biserică cu mască. Oamenii aceştia sunt călcători de poruncă? Asta nu spune nimic. Eu cred că este o exagerare care nu este făcută întru cunoştinţă. Nu este corect. Cei care fac aşa, nu lucrează corect”. 

Alex Dima: Ce sfaturi aveţi către oamenii care vă văd? Sunt convins că unii nu sunt de acord cu mine...

Arhim. Efrem Vatopedinul: „Să se roage, să se roage! Şi dacă ar fi ţinut de mine, aş fi dat poruncă tuturor preoților, chiar şi singuri, să meargă pe drumuri, cu sfinte moaşte şi cu icoane făcătoare de minuni, să binecuvânteze în toate părţile făcând semnul Sfintei Cruci cu aceste sfinte icoane şi cu aceste moaşte. Fiindcă, noi avem aici multe mărturii: cu ani înainte era holera, era ciuma, care erau boli înfricoşătoare,  jumătate din oameni mureau. Şi chemau Sfântul Brâu (n.r. Brâul Maicii Domnului care se află la Mănăstirea Vatoped - click aici pentru mai multe detalii despre istoria Sfântului Brâu al Maicii Domnului), însemnau cu semnul Sfintei Cruci şi se oprea ciuma. În 1917 s-a întâmplat acest lucru şi ciuma s-a oprit! Au chemat Sfântul Brâu în Constantinopol, unde domnea holera, iar când a ajuns Sfântul Brâu şi au binecuvântat cu el, îndată holera a încetat! Unde sunt acum toate acestea? Acestea sunt evenimente istorice. Ni s-a micşorat, copilul meu, credința! Nu există credință!”.

Ultimele din categorie