„Atât Sfinții Brâncoveni, cât și Sfântul Iosif de la Văratec, au fost definiți prin lepădarea de sine și starea de jertfă”

16 August 2018 22:35 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Zile de sărbătoare deosebită și de o importanță aparte la Mănăstirea Văratec, cea mai mare așezare monahală de maici din România, unde au fost oficiate slujbele de hram dedicate Adormirii Maicii Domnului și Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec. Mâine, 17 august, Liturghia în cinstea Sfântului Gheorghe Pelerinul va fi săvârșită de ierarhii membri ai Sinodului Mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei. Biserica principală a mănăstirii nemțene este închinată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, iar în incinta aşezământului monahal se află moaştele Sfinţilor Iosif şi Gheorghe.

Programul liturgic dedicat sărbătorilor Mănăstirii Văratec a început încă din data de 14 august, prin oficierea slujbei Vecerniei, urmată de Utrenia şi Slujba Prohodului Maicii Domnului. În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, Liturghia a fost oficiată de Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi Bacăului, împreună cu Episcopul Vicar Calinic Botoşăneanul de la Iaşi. Delegatul Patriarhului României la eveniment a fost arhim. Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal. Ziua de miercuri s-a încheiat cu slujba Privegherii în cinstea Sfinţilor Brâncoveni şi a Sfântului Iosif.

Sfântul Iosif de la Varatec, cinstit de sute de credincioși

Cel de-al doilea hram al Mănăstirii Văratec a fost serbat astăzi, 16 august. Soborul de maici și credincioșii veniți din diverse zone ale țării să-l cinstească pe Sfântul Iosif de la Văratec au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Având în vedere că 16 august este și ziua de cinstire a Sfinților Martiri Brâncoveni, Părintele Mitropolit a vorbit în cuvântul de învățătură despre starea de jertfă prezentă în viața sfinților sărbătoriți ieri în calendarul Bisericii noastre: „Atât Sfinții Brâncoveni, cât și Sfântul Iosif de la Văratec, au fost definiți prin lepădarea de sine, prin starea de jertfă continuă de-a lungul vieții lor. În viața Sfântului Iosif, starea de jertfă a fost trăită prin rugăciune neîncetată, prin post îndelungat, prin asceză aspră, prin zăbavă și osteneală de zi și de noapte pentru binele acestei sfinte mănăstiri și pentru binele tuturor creștinilor din lume sau din sihăstriile din jur, care alergau la sfântul lui Dumnezeu, simțind în el pe cel care trăiește taina Împărăției Cerurilor încă din această lume. Sfinții Brâncoveni așijderea; prin faptul că au fost binecuvântați de Dumnezeu cu 11 copii, fiind familie de domnitor, prin faptul că au zidit atâtea așezăminte bisericești și de cultură, și, mai presus de toate, prin faptul că L-au iubit pe Domnul Hristos mai mult decât viața lor în sine, existența lor poate fi definită ca o lepădare de sine și ca o stare de jertfă continuă”.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele ieromonah Lucian Demian de la Mănăstirea Văratec a fost hirotesit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei întru protosinghel.

După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Teofan a săvârșit slujba de Parastas pentru  ctitorii și viețuitorii trecuți la Domnul de la această mănăstire. La final, credincioșii și obștea mănăstirii au primit binecuvântarea arhierească.

De asemenea, pelerinii prezenți la sărbătoarea Mănăstirii Văratec s-au închinat la moaștele Sfântului Cuvios Iosif, precum și la moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul.

Proclamarea locală a Sfântului Gheorghe Pelerinul

Mâine, 17 august, Liturghia în cinstea Sfântului Gheorghe Pelerinul va fi săvârșită de ierarhii membri ai Sinodului Mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei. După Sfânta Liturghie, va fi oficiată proclamarea locală a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

Mănăstirea Văratec este situată în satul Văratec din comuna Agapia (județul Neamț), la o distanță de 12 km de orașul Târgu Neamț și la 40 km de municipiul Piatra-Neamț. Este cea mai mare mănăstire de maici din România. Stareța obștii de la Văratec este stavrofora Iosefina Giosanu.

De la același autor

Ultimele din categorie