Atelier catehetic de formare a preoţilor în Protopopiatul Dorohoi

Arhiepiscopia Iaşilor

Atelier catehetic de formare a preoţilor în Protopopiatul Dorohoi

În data de 15 februarie 2018 a avut loc în Protopopiatul Dorohoi atelierul catehetic anual de formare a preoţilor, organizat de Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Atelierul catehetic, devenit deja o tradiţie şi una dintre activităţile specifice începutului de an în judeţul Botoşani, a fost găzduit de parohia „Înălţarea Domnului” Ibăneşti, din Protopopiatul Dorohoi, fiind coordonat de inspectorul pentru cateheză al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. prof. dr. Bogdan Racu, şi facilitat de responsabilii de catehizare, pr. Daniel Precob şi pr. Cosmin Pristavu.

Trainingul catehetic din acest an şi-a propus să aducă în aceeaşi locaţie şi pentru un scop comun preoţi care vor susţine cateheze demonstrative la parohii în anul 2018 şi preoţi cu activitate catehetică din două protopopiate vecine, Dorohoi şi Darabani.

Scopurile întâlnirii au fost exprimate încă din debutul activităţii, anume familiarizarea participanţilor cu materialele oferite de Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor (Programa catehetică 2018, afişe catehetice, info catehetic), formarea deprinderii folosirii Programei catehetice în pregătirea şi susţinerea unei cateheze şi oferirea de sfaturi, precizări şi îndrumări necesare susţinerii unei cateheze reuşite.

Pentru ca teoria şi cunoştinţele prezentate să fie uşor asimilate de către preoţii participanţi, un alt element inovativ l-a constituit realizarea şi susţinerea, de către cei doi responsabili de catehizare din cele două protopopiate, Dorohoi şi Darabani, a unei cateheze demonstrative-model, suport şi îndrumar în planificarea şi implementarea catehezelor demonstrative de către preoţi în parohii.

Tematica trainingului a mai cuprins completarea şi interpretarea unor chestionare, anunţarea temelor şi a preoţilor susţinători de cateheze demonstrative din cele două protopopiate, prezentarea Programei catehetice 2018, intitulate „Unitatea credinţei şi împărtăşirea Duhului Sfânt”, şi prezentarea unui material informativ cu privire la momentele catehezei, metode de prezentare, de fixare şi de evaluare a conţinuturilor, strategii aplicative şi sfaturi utile în elaborarea şi susţinerea catehezei. Ultima parte a atelierului a urmărit prezentarea, de către fiecare preot în parte, a contextului vieţii credincioşilor din parohie şi a proiectului de cateheză pregătit în prealabil, insistându-se asupra modului cum se raportează credincioşii la învăţătura de credinţă şi prezentându-se soluţii, acolo unde a fost cazul, problemelor, provocărilor şi nedumeririlor exprimate de susţinătorii catehezelor demonstrative din Protopopiatele Dorohoi şi Darabani în anul 2018.

Prezenţi la atelierul de formare de la Ibăneşti, precum şi susţinători ai catehezelor demonstrative în anul 2018 vor fi din Protopopiatul Dorohoi pr. Iulian Barabasa, pr. Irinel Olteanu, pr. Ovidiu Chebac, pr. Alexandru Constantin, pr. Daniel Căliman, pr. Claudiu Foca, pr. Costică Gherman şi pr. Petru-Georgel Chichioacă, iar din Protopopiatul Darabani pr. Ştefănel Stelian Ciurciun, pr. Ştefan Apătăchioae, pr. Ioan Vasile Şuşu şi pr. Nicodim Nechita. Catehezele demonstrative vor fi susţinute în biserici în luna martie şi se vor bucura de prezenţa preoţilor din fiecare cerc pastoral.

Întâlnirea desfăşurată la parohia Ibăneşti, cu implicarea şi osteneala preotului paroh, Ovidiu Berechea, a fost una reuşită, care a generat discuţii şi experienţe vii, una în care „firul roşu” a fost reprezentat, pe de o parte, de nevoia de continuitate şi de profesionalism în crearea unei cateheze, iar pe de altă parte, de aşezare a catehezei într-un orizont al experienţelor duhovniceşti adânci, cu valoare purificatoare şi terapeutică, pentru ca într-un final, toate eforturile să conducă la cultivarea şi întărirea unităţii în dimensiunea sa întreită, religioasă, naţională şi interumană. (Pr. Cosmin Constantin Pristavu, responsabil de catehizare în Protopopiatul Darabani)

Citește despre: