Atelier de pictură și expoziție în parohia Torrent (Spania)

În cea de-a doua parte a Postului Mare 2021, Parohia Ortodoxă Română Sfântul Efrem cel Nou din localitatea Torrent, Spania, a desfășurat atelierul de pictură Crucea Domnului.

La acest atelier deosebit, coordonat de către pictor-iconar Eliza Georgiana Pop, au participat credincioși ai parohiei, tineri din Nepsis Torrent și o parte dintre copiii Școlii Parohiale Sfântul Efrem cel Nou. Crucile pictate au fost expuse în luna mai 2021 în biserica parohiei Torrent, iar banii primiți din vânzarea lor, după expoziție, vor fi alocați pentru câteva cauze nobile. Duminică 23 mai 2021, la finalul slujbei participanții la atelier au primit câte o Diplomă din partea parohiei.

Crucile confecționate din lemn au fost decorate cu elemente florale inspirate din folclorul românesc, dorindu-se o legătură între arta românească populară și Crucea ca simbol de jertfă și mărturisire.

În primă fază, la acest atelier s-a realizat un exercițiu de pictură cu elemente florale în tehnică tempera cu emulsie de ou, această emulsie are rol de liant și in plus conferă culorilor prospețime și rezistență în timp. Gălbenușul de ou poate forma, diluat cu apă, o emulsie stabilă, iar pentru evitarea descompunerii se adăugă un acid, cum ar fi oțetul. S-a urmărit tehnica iconografiei bizantine, în care se copiază desenul sau schița prin incizie sau direct din creion, culorile sunt așezate de la închis spre deschis, umbre și lumini. În a doua fază s-a realizat un studiu de creație florală cu pictură acrilică direct din pensulă, fără desen anticipat, unde participantul a avut ocazia să experimenteze anumite tehnici artistice. Culori vii așezate pe fundal albastru, alb, roșu și maron, făcând trimitere la crucile din Cimitirul vesel din Săpânța, Maramureș.

În concepția tradiției ortodoxe, Crucea are cel puțin patru semnificații, și anume: obiect material, simbol, putere/biruință, jertfă. Crucea a însemnat dintotdeauna începutul și sfârșitul, răstignirea și biruința morții. Crucea reprezintă cheia care deschide poarta Raiului și ușa mântuirii. (Pictor-iconar Georgiana Eliza Pop, Pr. drd. Vasile Pop)

Ultimele din categorie