Atelier iconografie pentru copii și tineri, în Parohia Urșița – Mironeasa
În perioada postului Adormirii Maicii Domnului, la Parohia Urșița din comuna Mironeasa, Protopopiatul Iași III, s-a desfășurat un Atelier de pictură pentru copii și tineri.
Printre numeroasele activități organizate în cadrul Școlii de Vară la casa socială a parohiei Urșița s-a numărat și Atelierul de pictură destinat copiilor și tinerilor, coordonat de Marta Munteanu, studentă în anul al treilea la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae, specializarea Artă Sacră.
Atelierul de iconografie – prilej de bucurie
În cele două zile ale atelierului, copiii au avut ocazia de a afla informații despre procesul pictării unei icoane bizantine, vizionând pentru început filmul documentar: „Tehnici uitate – Icoană pe lemn”. Mai apoi, toate aceste informații au fost puse în practică de fiecare participant prin reproducerea icoanei Maicii Domnului „Mijlocitoarea” (gr. Ἁγιοσορίτισσα – „Haghiosoritissa”).
Cu sprijinul voluntarilor, tinerii iconari au urmat toți pașii necesari pentru realizarea icoanei, începând de la transpunerea ei pe planșă, până la realizarea culorilor și aplicarea lor în tehnica acrilică. Totodată, copiii au învățat și să aplice pe aureolele sfinților foița de schlagmetal, care imită aurul. Pe parcursul activității, copiilor le-au fost transmise atât informații și sfaturi legate de tehnicile de lucru, cât și învățături despre semnificația culorilor și importanța icoanei în viața fiecărui creștin.
Întreaga activitate a adus bucuria pe chipurile copiilor, dar și dorința de a mai participa pe viitor și la alte ateliere de acest fel.
Meditații gratuite pentru copii
Deși vacanța de vară este perioada în care activitatea școlilor este întreruptă, la Parohia „Izvorul Tămăduirii” și „Duminica Tuturor Sfinților” din satul Urșița acesta este timpul potrivit în care prind viață numeroase activități destinate copiilor și tinerilor din comunitate. Astfel, la inițiativa preotului paroh, se organizează săptămânal meditații gratuite la matematică pentru elevii claselor V – VIII prin osteneala domnului profesor Pavel Emanoil Alexa.
Scurt istoric
Parohia Urșița a fost înființată pe 8 februarie 2010, având ca loc de slujire vechea biserică din lemn ridicată în anul 1985, cu hramul Izvorul Tămăduirii. Piatra de temelie pentru noua biserică, închinată Soborului Tuturor Sfinților, a fost pusă în anul 2007 de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în vremea slujirii ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În primăvara anului 2014, în timpul preotului Daniel Panțâr au fost demarate lucrările de construcție, fiind turnată fundația și construită zidăria. Din data de 1 martie 2019, părintele Emanuel Apetrei a fost numit paroh, pe atunci biserica fiind finalizată „la roșu”. Pe lângă lucrările la sfântul locaș, s-a montat parțial catapeteasma, s-a dotat cu obiecte liturgice și străni, iar în luna septembrie 2019, au început lucrările la așezământul social (120 metri pătrați la parter și 120 metri pătrați la etaj). De asemenea, în luna octombrie 2020 s-a început construcția clopotniței.
(Pr. Emanuel Apetrei)