Atelier psiho-pedagogic pentru coordonatorii Școlilor catehetice din diaspora românească a Canadei și a Statelor Unite ale Americii
În data de 18 februarie 2023, de la ora 21:30 (ora României), Colegiul Național Pedagogic „Gh. Lazăr” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Cluj-Napoca și cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, întinde o mână frățească educațională și spirituală românească și peste Ocean, în Canada și în Statele Unite ale Americii, în cadrul unui proiect pedagogic.
Este vorba despre extinderea proiectului Atelierul psiho-pedagogic, destinat profesorilor și coordonatorilor școlilor catehetice din diaspora românească. În luna ianuarie, proiectul a fost demarat, mai întâi, în Europa.
Promovarea identității românești în diaspora se lovește de anumite carențe, care pot fi depășite, dacă avem disponibilitatea de a ne implica și de a-i sprijini. Astfel, a fost distribuit un set de chestionare pe tema dificultăților pe care le întâmpină cateheții în activităților lor educaționale cu copiii, în cadrul școlilor parohiale. Pe baza răspunsurilor primite, a fost inițiat un proiect, prin intermediul Colegiului Pedagogic, de a sprijini formarea continuă a acestor cadre didactice sau cateheți din diaspora. Strădania acestor cateheți din diaspora este un eroism care presupune multă jertfă și dăruire se sine, de dragul neamului românesc cu toate valorile pe care le are de veacuri.
În cadrul acestui debut al proiectului, îi va avea ca invitați pe Preasfințitul Părinte Ioan Casian al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, prof. dr. Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației Cluj-Napoca, prof. dr. Vasile Timiș, inspector general la ME și prof. Radu Vas, directorul Colegiului Național Pedagogic „Gh. Lazăr” Cluj-Napoca. Moderatorii activității vor fi prof. Ionița Timiș de la Colegiul Național Pedagogic „Gh. Lazăr” Cluj-Napoca și Carmen Ognean, responsabilul Școlilor catehetice din Canada.
În acest proiect s-au înscris peste 370 de profesori și cateheți români de pretutindeni. Totodată, la aceste cursuri participă și elevii Colegiului Pedagogic „Gh. Lazăr”, care se pregătesc pentru a fi voluntari în cadrul Școlilor de vară din diaspora Italiei.
Proiectul este structurat pe șapte cursuri, care vor fi susținute de către profesorii de specialitate pedagogică și psihologică din cadrul Colegiului Pedagogic și al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației Cluj-Napoca.
(Prof. Ionița Timiș, Colegiul Național Pedagogic „Gh. Lazăr”)