Ateliere catehetice în trei protopopiate din Arhiepiscopia Iaşilor

Arhiepiscopia Iaşilor

Ateliere catehetice în trei protopopiate din Arhiepiscopia Iaşilor

    • Ateliere catehetice în trei protopopiate din Arhiepiscopia Iaşilor
      Trening catehetic în Protopopiatul Darabani

      Trening catehetic în Protopopiatul Darabani

    • Ateliere catehetice în trei protopopiate din Arhiepiscopia Iaşilor
      Trening catehetic în Protopopiatul Darabani

      Trening catehetic în Protopopiatul Darabani

    • Ateliere catehetice în trei protopopiate din Arhiepiscopia Iaşilor
      Trening catehetic în Protopopiatul Botoşani

      Trening catehetic în Protopopiatul Botoşani

    • Ateliere catehetice în trei protopopiate din Arhiepiscopia Iaşilor
      Trening catehetic în Protopopiatului Săveni

      Trening catehetic în Protopopiatului Săveni

Vineri, 4 martie 2016, a avut loc în cadrul Protopopiatului Darabani un trening catehetic ce s-a desfăşurat la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din Smârdan. La întâlnire au participat 12 preoţi, împreună cu părintele protopop Costică Pânzariu şi pr. dr. prof. Bogdan Racu, inspector învăţământ şi cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor. Scopul întâlnirii a fost familiarizarea preoţilor cu tematica noii programe catehetice, alcătuirea şi susţinerea unor cateheze în faţa celorlalţi.

Preoţii, împărţiţi în echipe, au alcătuit ceteheze pe care le-au susţinut în faţa colegilor, interpretând atât rolul enoriaşilor, cât şi al catehetului. Temele tratate au fost „Ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?“ şi „ Cine are urechi de auzit să audă“. Fiecare echipă a tratat un anumit moment catehetic folosind o metodă modernă de învăţare şi evaluare, după care a susţinut cateheza sub îndrumarea părintelui inspector. Preoţii au intrat în pielea enoriaşilor, adresând întrebări, lansând provocări şi lucrând împreună pentru rezolvarea sarcinilor.

Un moment interesant şi antrenant a fost atunci când, în cadrul temei „Cine are urechi de auzit să audă“, s-a folosit metoda turul galeriei. Preoţii, împărţiţi în echipe de câte trei, au realizat câte un desen sugestiv pentru temă. Desenul a fost expus şi interpretat de celelalte echipe, după care autorii lui au confruntat ideea iniţială cu interpretarea colegilor.

Referitor la întâlnirea de vineri, părintele inspector Bogdan Racu a mărturisit că „a fost o activitate bazată pe lucrul în echipă, preoţii reuşind să treacă dintru început de la formule stereotip la modul cum trăieşte fiecare cuvintele vieţii veşnice“.

Preoţii care au susţinut cateheze în 2015 au afirmat că doresc să susţină cateheze şi în 2016 pentru a asigura continuitatea demersului început. Anul acesta şi-au manifestat dorinţa de a susţine cateheze demonstrative preoţii de la următoarele parohii: „Sf. Gheorghe“ - Horodiştea (pr. Ciprian Muraru), „Înălţarea Domnului“ - Havârna (pr. Lucian Iacob), „Sf. Ilie“ - Movileni (pr. Marius Barbacariu) şi „Sf. Dumitru“ - Oroftiana de Jos (pr. Cosmin Pristavu).

Părintele protopop Costică Pânzariu a subliniat faptul că „activitatea catehetică desfăşurată la Parohia Smârdan, Protopopiatul Darabani, a stimulat interesul preoţilor participanţi pentru a continua ceteheza la parohii. Cateheza constituie un instrument necesar pentru a cultiva în sufletele credincioşilor învăţătura creştină“.

Întâlnirea a fost un moment de bucurie şi comuniune duhovnicească, o experienţă în care am învăţat că activitatea catehetică nu este un monolog, ci un dialog continuu între preot şi enoriaşii săi. (Pr. Dumitru Ciprian Muraru, responsabil cu cateheza)

 

Prezentarea programei catehetice pe 2016 în Protopopiatul Botoşani

În data de 3 martie 2016 a avut loc trainingul catehetic organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Protopopiatul Botoşani. Întâlnirea a fost găzduită în sala de şedinţă a protopopiatului şi s-a desfăşurat sub coordonarea pr. dr. prof. Bogdan Racu, iar din partea Protopopiatului Botoşani fiind prezent pr. Marius Babiuc, responsabil cu cateheza, alături de cei 16 preoţi care vor susţine cateheze demonstrative în acest an. Întâlnirea a debutat cu prezentarea programei catehetice pe 2016, accentul punându-se pe modalitatea de implementare a ei la parohii. Preoţii au alcătuit şi susţinut în plen două cateheze. În prima cateheză au fost abordate momentele logico-psihologice într-o analiză structurală, precum şi modalităţile de implementare ale acestora. Cea de-a doua a fost alcătuită şi susţinută aplicându-se în mod practic cele învăţate anterior.

Experienţa a fost deosebită, pr. Radu Zaiţ, unul dintre participanţi, ne-a mărturisit următoarele: „A fost experienţa utilă pe care aş repeta-o şi mâine, deşi am fost puţin circumspect la început. Catehizarea se impune ca o necesitate absolută a vieţii noastre parohiale. Depinde însă într-un mod covârşitor de pregătirea catehetului, de stilul de abordare şi de disponibilitatea celor care doresc să fie catehizaţi. Am învăţat multe lucruri practice şi doar prin experienţă se câştigă abilităţile necesare pentru realizarea unor cateheze cu aplicabilitate în viaţa cotidiană a oamenilor, dar mai ales pentru călăuzirea lor spre mântuire. (Pr. Marius Babiuc)

 

Preoţii din Protopopiatul Săveni, susţinători, dar şi participanţi la cateheză

Tot în data de 3 martie 2016, începând cu ora 14:00, a avut loc la sediul Protopopiatului Săveni trainingul catehetic anual, participând un număr de optsprezece preoţi, inclusiv pr. protopop Constantin Macuc. Sub îndrumarea pr. dr. prof. Bogdan Racu, preoţii prezenţi şi-au îmbogăţit cunoştinţele despre cum se susţine într-un mod cât mai eficient o cateheză. Un fapt deosebit şi care deja devine un bun obicei la astfel de traininguri este acela că s-a lucrat în cea mai mare parte a timpului în mod practic, nu doar în teorie. Astfel, s-a avut în vedere întocmirea unei cateheze cu toate momentele ei, preoţii prezenţi fiind în acelaşi timp şi susţinători ai catehezei, şi participanţi la cateheză, dar şi critici ai ei. De asemenea s-au pus în practică şi câteva metode de învăţare şi recapitulare a cunoştinţelor întâlnite în programa catehetică pentru anul 2016. Întâlnirea a fost constructivă din toate punctele de vedere, dar mai ales din prisma faptului că preoţii implicaţi vor putea adapta foarte uşor la parohiile lor ceea ce s-a săvârşit prin împreună-lucrare la acest training. (Pr. Cristian Dumitraş)

Citește despre: