Ateliere de creație, jocuri și activități educative în cadrul ITO 2018

8 Septembrie 2018 18:47 Arhiepiscopia Sibiului

Cei peste 3000 de tineri care participă la cea de-a cincea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Sibiu au participat în a treia zi a manifestării la mai multe ateliere de creație, jocuri, activități educative și nenumărate surprize pregătite de organizatori sub motto-ul „Satul român în Centenarul Marii Uniri”.

După Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de arhierei condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, tinerii au gustat dintr-un bulz uriaș, care s-a întins pe câțiva zeci de metri, precum și din tocana pregătită la foc de bucătari iscusiți în ceaune de mari dimensiuni, după o rețetă tradițională din Sadu, județul Sibiu.

Tinerii au fost împărțiți apoi pe grupe de lucru și au avut posibilitatea să învețe vechi meșteșuguri tradiționale, să se joace precum copiii și tinerii de odinioară, să viziteze casele, gospodăriile, bisericile vechi, ansamblurile agricole și toate exponatele din cele peste 100 de hectare ale Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Tinerii au participat la ateliere de olărit, de împletit brățări, pictură pe lemn și sticlă, de împletit paie, de prelucrare artistică a lemnului, de muzică tradițională, de împletit cosițe și de țesut brățări. De asemenea, în cadrul Proiectului „Țăranul român de la război la Unire”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul de Identitate Națională-România Centenară, Complexul Național Muzeal „ASTRA” le-a pregătit tinerilor, pe lângă atelierele amintite, și un program destinat rememorării perioadei din timpul primului război mondial. Tinerii au participat și la o demonstrație de mânuire a armelor și de prezentare a uniformelor și echipamentului militarilor români din primul război mondial.

„Scopul proiectului este ca vizitatorii Muzeului să înțeleagă sacrificiul țăranului român în Primul Război Mondial pentru înfăptuirea Marii Uniri. Țăranul român este personajul principal al evenimentelor care au generat actul unirii de la 1918. Oltean, ardelean, moldovean, dobrogean, moț, muntean sau indiferent de zona de proveniență, țăranul român a luptat și, în dese rânduri, și-a dat viața pentru idealul de care noi ne bucurăm în prezent: libertatea”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Atmosfera de la atelierele animate de 18 meșteri populari a fost una plină de bucurie și entuziasm, iar tinerii au plecat de la aceste activități cu noi cunoștințe, cu prieteni noi și cu mai multe amintiri.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Ultimele din categorie