Ateliere în licee și seminarii în cadrul Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”

Arhiepiscopia Iaşilor

Ateliere în licee și seminarii în cadrul Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”

În zilele premergătoare Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae” au fost organizate 11 ateliere în licee și seminarii din cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor.

Atelierele au avut scopul de a fi o pregustare a sesiunilor Simpozionului. Acestea au avut ca obiective să descopere învelișuri de cunoaștere de la interior spre exterior sau viceversa ale temei simpozionului de anul acesta și să familiarizeze publicul liceal/seminarial cu conceptele și studiile ce vor fi discutate în cadrul simpozionului.

Invitații au avut libertatea de a alege tema atelierului și au avut alături un profesor coordonator din cadrul liceului/seminarului. Atelierele s-au desfășurat în mediul online.

  1. Părintele arhid. lect. univ. dr. Sorin Mihalache, alături de prof. Insp. Denisia Mănoiu și prof. dr. Calistru Elena a susținut atelierul Inteligența spirituală. Despre ultima provocare a dezvoltării personale și posibila contribuție a spiritualității creștine la Colegiul Național C. Negruzzi și la Colegiul Național din Iași.

  2. Dl. Sever Voinescu, alături de prof. Pleșca Daniela a susținut atelierul Inteligența spirituală. A avea și a nu avea. Banii și credința în România de azi la Colegiul Național M. Eminescu.

  3. Conf. univ. dr. Iulian Damian, alături de pr. prof. Bogdan Anistoroaei, a susținut atelierul O lume fără religie? Toyota sfințește mașinile și jihadiștii pun bombe la Liceul Varlaam din Iași.

  4. Pr. cons. Constantin Sturzu, alături de prof. Irina Zaharia, a susținut atelierul Despre dragoste, numai de bine? la Liceul Pedagogic din Iași.

  5. Pr. conf. univ. dr. Dan Sandu, alături de Pr. prof. Constantin Simiraș a susținut atelierul Frumusețile Ortodoxiei. Un pașaport spre sfințenie? la Seminarul Teologic Ortodox din Iași.

  6. Pr. lect. univ. dr. Paul Cezar Hârlăoanu, alături de pr. prof. Vîntu Iulian, a susținut atelierul Sfânta Scriptură în viziunea omului modern: între inspirație și cancan la Liceul Teologic Ortodox din Agapia.

  7. Pr. lect. univ. dr. Cătălin Vatamanu, alături de pr. prof. dr. Pijin Marius a susținut atelierul Priorități vechi în contexte noi. Studiul biblic în modernitate la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Botoșani.

  8. Pr. lect. univ. dr. Emilian Roman, alături de pr. prof. Cojan Dan Ovidiu, a susținut atelierul Libertatea religioasa la Liceul Teologic Ortodox din Piatra Neamț.

  9. Asist. univ. dr. Alexandru Prelipcean, alături de pr. prof. dir. Chichioacă Petru Georgel, a susținut atelierul Interpretarea sinaxarelor ca suport pentru studiul patristic la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi.

  10. Pr. Lucian Filip, alături de prof. Gălușcă Mirel, a susținut atelierul Ortodoxia din modernitatea Pr. Dumitru Stăniloae la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț.

Participanții la ateliere ne-au transmis următoarele mărturii:

Pentru început, mulțumesc pentru posibilitatea de a participa la atelierul susținut de Dl. Iulian Damian. Mi-a plăcut totul și l-am ascultat cu mare plăcere pe profesor, deoarece probabil după cum ați observat deja sunt interesată de acest subiect. Îndeosebi mi-a plăcut maniera abordată, prin care dumnealui ne-a pus să problematizăm și să trecem cele discutate prin filtrul propriei conștiințe fără să ne ofere răspunsuri directe, ci abia după o reflectare. Un lucru cu care am rămas în urma atelierului este cel mai probabil cel cu gena religioasă, lucru pe care nu îl știam și m-a invitat la o introspecție.☺ (Vrabie Ana, Liceul Varlaam)

Am trăit o experiență intensă, memorabilă, plină de informații noi, prezentate într-un mod interactiv și care îmi dau imboldul să-mi lărgesc orizontul. Întrebările au fost stimulative și ingenioase, răspunsurile edificatoare iar cele două ore trăite la intensitate maximă ne-au făcut să ne detașăm de perioadă pandemică pe care o traversăm. (Răzvan Sonea, Colegiul Național Iași)

Atelierul a prilejuit o oportunitate pentru elevii noștri de a înțelege mai bine lumea în care trăim și provocările cu care vine această lume nouă, într-o perpetuă înnoire și se pare, într-o vădită uitare a lui Dumnezeu și o devalorizare tocmai a lucrurilor care au ecou în veșnicie. Tema atelierului a fost „Despre iubire, numai de bine?” susținută de părintele consilier Constantin Sturzu care le-a vorbit tinerilor despre iubirea desăvârșită, iubirea interesată ori cea mundană, totul într-o manieră filosofico –teologică, producând acele crampe ale gândirii în rândul participanților, chemați astfel la o introspecție menită să le dezvăluie mai mult despre propria persoană (acel frumos „exercițiu” de cercetare a sinelui : „Dragostea îndelung-rabdă” – „Eu îndelung-rabd?” ) și să îi apropie de Dumnezeu. Cu mulțumiri adresate organizatorilor și tuturor celor implicați în buna desfășurare a acestei întâlniri, așteptăm cu interes și alte acțiuni asemănătoare”. (Profesor Irina Zaharia, Colegiul Pedagogic „V. Lupu”)

Așteptăm cu nerăbdare următoarea ediție a atelierelor pentru a duce mai departe această lucrare de interacțiune între profesorii universitari și elevii din licee și seminarii.

Citește despre: