Au debutat conferințele preoțești din Arhiepiscopia Iașilor: „Migrația credincioșilor - oportunitate și vulnerabilitate duhovnicească”
În Arhiepiscopia Iașilor au debutat ieri conferințele preoțești de primăvară. Tema din acest an a întâlnirilor clericale este „Migrația credincioșilor - oportunitate și vulnerabilitate duhovnicească”.
Prima conferință a avut loc ieri dimineață la Mănăstirea Bucium și a reunit preoții din Protopopiatul Iași 1, în frunte cu părintele protopop Toma Gradinaciuc.
În debut a fost săvârșită Sfânta Liturghie de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Apoi a avut loc conferința propriu-zisă, în cadrul căreia un prim cuvânt a aparținut Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșeneanul. Preasfinția sa, aflându-se la prima întâlnire în calitate de ierarh cu cei mai mulți din preoții prezenți, le-a vorbit acestora despre importanța împreunei-slujiri: „A fi împreună înseamnă nu doar a locui împreună sau a fi aproape de ceilalți, ci de a avea conștiința unei împreună lucrări, a unei împreună slujiri. Împreuna noastră slujire va fi pentru noi o mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darul vieții, dar și o responsabilitate. Părintele Dumitru Stăniloae spunea că fiecare persoană este responsabilă pentru întreaga ordine din universul fizic și spiritual, arătând că fiecare faptă - și, aș îndrăzni în acest duh să spun - chiar și gândul cu care s-a săvârșit acea faptă, aduce o vibrație care tulbură sau întărește această ordine în univers”.
„Nu este parohie din acest protopopiat care să nu aibă o persoană plecată în străinătate”
Înaltpreafințitul Părinte Mitropolit Teofan a făcut apoi câteva precizări referitoare la tema abordată, care este în conformitate cu decizia Sfântului Sinod de a declara 2021 ca An omagial al pastorației românilor din afara României. Înaltpreasfinția sa a evidențiat, printre altele, fenomenul migrării românilor din Basarabia. O parte din aceștia s-au stabilit în România, inclusiv în zona Iașului, alții în diferite țări ale Europei: „Nu este parohie din acest protopopiat, cred, care să nu aibă o persoană plecată în străinătate, precum sunt multe parohii din Protopopiatul Iași 1 care au primit în sânurile lor români din Basarabia. Marea majoritate a acestor credincioși basarabeni, aparținând Bisericii Ortodoxe, au devenit prin stabilirea în județul nostru nostru fii și fiice ale Arhiepiscopiei Iașilor. Avem foarte mulți basarabeni care au studiat și studiază la Iași, avem și oameni de afaceri care fac aici lucruri frumoase; nu știm însă dacă e bine să ne bucurăm pentru aceasta sau nu. Bine ar fi fost și bine ar fi ca românii basarabeni să rămână la ei acasă, adică la noi acasă, în partea de est a Moldovei. Dacă ei părăsesc Moldova de Răsărit și vin la noi, vin la Cluj, la București, sau, din păcate, cei mai mulți merg și rămân în Europa Occidentală, rămâne pământul natal nelocuit, prilej pentru alții să vină și să se stabilească acolo”.
Invitat la această conferință cu preoții ieșeni, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a vorbit despre problemele cu care s-au confruntat românii ortodocși de peste Prut, după ce România a pierdut această regiune. Preasfinția sa a subliniat, de asemenea, sprijinul oferit în ultimii ani de parohiile din Iași, dar și de Centrul eparhial, bisericilor din Basarabia: „Dragi slujitori ai sfintlor altare, vă mulțumesc pentru înfrățirile pe care le-ați făcut unii dintre dumneavoastră cu parohii din Basarabia și vă invităm cu multă bucurie să veniți să vedeți aceste comunități și la fața locului. Am mai slujit la unele dintre parohiile dumneavoastră și m-am bucurat să văd acolo și credincioși basarabeni stabiliți aici, la Iași, unde au mai mare deschidere decât cei din țară și unde creează, încet-încet, punți de legătură prin rudele lor, prin prietenii lor, fiind în același timp aproape de Biserică. Vă mulțumim, Înaltpreasfinția Voastră, pentru sprijinul acordat Episcopiei Basarabiei de Sud în această perioadă și pentru tot ceea ce faceți ca noi să putem continua și intensifica lucrarea misionară din acest spațiu și sperăm ca prin implicarea și prin slujirea noastră, prin identificarea unor soluții pastorale pentru problemele concrete, să putem consolida Ortodoxia, iar basarabenii să nu se mai simtă străini aici, să se simtă români și să aibă puterea să-și mărturisească identitatea și credința”.
Referatul întâlnirii preoților din Protopopiatul Iași 1 a fost susținut de părintele Anistoroaie Bogdan.
După cum ne-a declarat părintele Mihai Zvorâște, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, conferințele preoțești din Arhiepiscopia Iașilor se vor derula în fiecare din cele treisprezece protoierii din eparhie și vor fi prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Un preot din fiecare protopopiat va prezenta un referat pe tema propusă, vor fi dezbateri, apoi preoții vor dialoga cu Părintele Mitropolit Teofan. De asemenea, la unele conferințe vor fi invitați și ierarhi din diaspora.