Teologie ortodoxă şi ştiinţă. Conflict, indiferenţă, integrare sau dialog

Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei va lansa cartea „Teologie ortodoxă şi ştiinţă. Conflict, indiferenţă, integrare sau dialog” de Pr. Răzvan Andrei Ionescu. Acest eveniment va avea loc Marți, 7 iulie a.c., de la ora 14.00, la Castelul Miclăușeni din județul Iași. 

Lucrarea reprezinta teza de doctorat a părintelui Răzvan Andrei Ionescu în teologie ortodoxă, susținută în anul 2013 la insititutul de teologie ortodoxa Saint Serge Paris.

Acest volum ne prezintă, după cum ne spune și titlul, cele patru tipuri de relații posibile între teologia ortodoxă și știință, de-a lungul timpului, dar mai ales în zilele noastre.

În această carte, cititorul pornește într-o călătorie istorică în viața Bisericii, începând de la modul în care Sfinții Părinți, pornind din perioada Apologeților, au știut să-și asume provocarea dialogului cu reprezentanții culturii științifice și filosofice din timpul lor. Astfel, modul de lucru selectiv al Sfinților Părinți cu știintele vremii reprezintă canonul demn de urmat lăsat moștenire pentru Biserica din toate timpurile. Autorul pornește de la gândirea Sfinților Părinți evidențiind atât dialogul posibil între telogie și știință, dar și diferențele care există între acestea. Autorul, inginer la bază, dar și teolog, recunoaște că a avut revelația că nu trebuie neapărat să-și uite preocupările profesionale pentru a trăi o viață nouă în Hristos, ci că ar putea realiza ceva util construind punți de reflexie și de dialog între lumea știițifică și cea creștină, el fiind părtaș la ambele.

El recunoaște că Răspunsul pe care am vrut să-l dau prin teza mea este că simțim nevoia unei adevărate hermeneutici a Duhului”, adică a unei interpretări care să nu ignore acrivia științifică, dar să fie deopotrivă alimentată de experiența duhovnicească, bisericească, ca urmare a viziunii oferite exegetului prin prezența și lucrarea Duhului Sfânt în el, viziune datorită căreia poate sesiza consecințele spirituale ale interacțiunii dintre diferite tipuri de cunoaștere la om.

În prezent Pr. Răzvan Andrei Ionescu, slujește la parohia ortodoxă română „Sfânta Parascheva - Sfânta Genoveva” (biserica Saint Sulpice) din Paris, si este Coordonator al direcției „Teologie și știință” din cadrul Centrului Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” (teologie, spiritualitate, cultură) CDS din Paris. De asemenea, activitatea depusa l-a adus în postul de consilier permanent în Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală şi Meridională, Departament „teologie și știință”. (Vlad Condrea)

Ultimele din categorie