Binecuvântare arhierească în Parohia Satu Mare II, Protopopiatul Rădăuți, cu prilejul hramului

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Binecuvântare arhierească în Parohia Satu Mare II, Protopopiatul Rădăuți, cu prilejul hramului

Marți, 27 iulie 2021, la Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul comunității Parohiei Satu Mare II, Protopopiatul Rădăuți, cu prilejul cinstirii ocrotitorului.

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și părintele Ionel Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evidențiat caracterul încurajator al textului Sfintei Scripturi. Preasfinția Sa a mai punctat și faptul că descoperirea Sfintei Treimi, cunoașterea lui Dumnezeu, presupune menținerea legăturii cu Biserica, cu atât mai mult în societatea actuală, când credința este pusă la încercare. „Oamenii care nu-L cunosc pe Dumnezeu nu înțeleg credința noastră. Oamenii care nu vin la biserică nu vă înțeleg pe dumneavoastră, cei care veniți la biserică; oamenii care nu postesc nu vă înțeleg pe dumneavoastră, de ce postiți, de ce vă chinuiți, de ce stați flămânzi; oamenii care nu se spovedesc nu vă înțeleg pe dumneavoastră, nu ne înțeleg pe noi; oamenii care nu se împărtășesc nu știu ce bucurie avem noi atunci când primim Trupul și Sângele Domnului. Lumea care nu-L cunoaște pe Dumnezeu nu ne înțelege pe noi. Nu suntem din această lume, din acest mod de a gândi al unei lumi separate, depărtate de Dumnezeu; ea se mai numește, în termeni puțin mai pretențioși, o lume secularizată. O lume care uită de Dumnezeu nu numaidecât Îl neagă pe Dumnezeu, nu numaidecât spune că Dumnezeu nu există.”

În a doua parte a cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre jertfa Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. „În primele veacuri ale Creștinismului, secolele II-III, până la începutul secolului al IV-lea, prigoana împotriva creștinilor era mult mai acerbă. Nu era voie să fii creștin, era interzis să fii creștin. Din această perioadă face parte și Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, care și-a dat viața, care a fost ucis, care a fost sacrificat, a fost jertfit pentru credința lui, pentru că n-a vrut să se lepede de Dumnezeu. (…) În lumea aceasta mai există oameni care pentru un crez al lor, pentru dragostea lor față de Dumnezeu sunt capabili să moară, să-și dea viața pentru El. (…) Domnul Hristos știa că acesta este locul celor care Îl iubesc, Îl ascultă și Îl urmează pe El, în această societate, în această lume, până la sfârșitul veacurilor. Nu vă închipuiți că o să vină vremuri foarte bune de acum înainte. Nici n-au fost, nici nu vor fi. Vor fi vremuri și căldicele, și mai puțin prielnice vieții creștine.”

Ierarhul a subliniat că în ciuda faptului că Dumnezeu i-a pregătit pe cei care cred în El prin sfinții Săi, parcursul duhovnicesc poate fi plin de obstacole. Totodată, le-a amintit credincioșilor să evite poticnirea în credință, precum și să fie recunoscători Domnului, chiar și atunci când împlinirea cererilor întârzie să apară, toate fiind cu îngăduința lui Dumnezeu, făcând parte din planul Acestuia.

În încheiere, Părintele Episcop-Vicar a subliniat faptul că mai ales în aceste vremuri trebuie să fie demonstrată statornicia în credință. „Dumnezeu va lucra cu prisosință prin noi, generațiile acestea de creștini mai cu neputințe, mai slabi, dacă nu ne vom poticni în credința noastră, dacă, indiferent ce vom auzi în jurul nostru, vom rămâne fideli, credincioși, iubitori de acest Dumnezeu Care ne caută, ne cheamă, ne ocrotește, ne păzește și ne însoțește pe această cale, chiar dacă nu întotdeauna simțim și ne dăm seama de acest lucru.  Tocmai aceasta e credința.”

La final, părintele paroh Ștefan Irinciuc i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru slujirea arhierească, soborului și credincioșilor pentru împreuna rugăciune. La momentul rânduit au fost oficiate două hirotonii, întru preot și întru diacon.

În prima parte a Sfintei Liturghii răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, iar în cea de-a doua, de Grupul de copii „Prietenii Sfântului Pantelimon”, de la școala din localitate.

La eveniment au luat parte numeroși credincioși, veniți cu bucurie să primească binecuvântarea arhierească, dar și reprezentanți ai oficialităților locale, dintre care și domnul Lavric Toader Adrian, primarul comunei Satu Mare.

Aflată sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril și a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, biserica parohiei a fost resfințită la data de 3 august 2014.

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: