Binecuvântarea noii biblioteci românești din Villarrobledo

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei

Binecuvântarea noii biblioteci românești din Villarrobledo

Inaugurarea  bibliotecii a fost un eveniment cultural cu răsunet atât în localitate, cât și în împrejurimi, avându-l ca invitat de onoare pe Preasfințitul Episcop Timotei, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, care a binecuvântat biblioteca nou înființată. 

Sâmbătă, 20 septembrie 2014, la Villarrobledo, în Parohia „Sfântul Prooroc Daniel” a avut loc inaugurarea Bibliotecii Românești „George Coșbuc”, care se afla în aceeași clădire cu lăcașul de cult. Biblioteca cuprinde în acest moment aproximativ 1.600 de volume de carte românească, majoritatea fiind volume recomandate de bibliografia școlară.

Cărțile au fost donate, colectate și trimise în Spania, în urma campaniei realizate de Radio Cluj și Asociația Culturală „România din inima mea” din Bistrița. Inițiatorul și susținătorul acestei acțiuni a fost Florin Sasarman, interpret de muzică folk, redactor și realizator la radioul clujean.

Inaugurarea  bibliotecii a fost un eveniment cultural cu răsunet atât în localitate, cât și în împrejurimi, avându-l ca invitat de onoare pe Preasfințitul Episcop Timotei, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, care a binecuvântat biblioteca nou înființată. Momentul deschiderii oficiale a bibliotecii a fost marcat prin tăierea unei panglici tricolore de către Preasfințitul Episcop Timotei și Florin Sasarman.

Demersul înfiinţării unei biblioteci româneşti în Villarrobledo a pornit de la constatarea faptului că, după mai mulţi ani petrecuţi departe de ţară, copiii românilor întâmpină dificultăţi de exprimare în limba maternă.

Seara a fost cu atât mai frumoasă, cu cât au fost prezenți și alți invitați de la Madrid – Gelu Vlasin, împreună cu un grup de oameni de cultură, care au prezentat Proiectul Diverbium – Dialoguri Interculturale Itinerante. În semn de omagiu adus patronului spiritual al bibliotecii, poetului și traducătorului George Coșbuc, un grup de copii din parohie au recitat versuri celebre ale poetului, iar  domnul și doamna Vlasin au încântat credincioșii prezenți la eveniment recitând și cântând poeme din opera marelui om de cultură ardelean.

La finalul serii, Preasfințitul Părinte a vorbit despre importanța  cărții în viața omului, referindu-se mai cu seama la forma sa materială. De asemenea, a adresat îndemnul de a se vorbi exclusiv limba română în casele românilor care locuiesc în străinătate și de a frecventa cât mai des bibliotecă. 

Citește despre: