Binecuvântarea unui nou an școlar la Seminarul Teologic Ortodox din Iași
În această dimineață, 11 septembrie, clopoțelul a sunat pentru prima dată în acest an școlar și pentru elevii de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”. Seminariștii ieșeni, dimpreună cu părinții, bunicii și dascălii lor, au primit binecuvântarea lui Dumnezeu pentru acest început, participând la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
La Seminarul Teologic din Iași, noul an școlar a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în paraclisul liceului, de către PS Nichifor Botoșăneanul dimpreună cu un sobor format din părinții profesori ai școlii. Înainte de săvârșirea slujbei, clericii s-au rugat ca Dumnezeu să-și reverse binecuvântarea Sa peste seminariștii ieșeni, peste părinții și dascălii lor.
În predica sa, Părintele Episcop-vicar le-a cerut elevilor să-și înmulțească darurile primite de la Domnul ca ei să poată dobândi înțelepciunea cea dumnezeiască:
Să cerem să avem inimă bună și curată, după cum spune Domnul Hristos, și cu bunăvoință să ne aplecăm în viața noastră și asupra celor bune, cu belșug și asupra celor cu lipsă. Îl cunoaște pe Dumnezeu, se împărtășește de harul Lui cel ce cu onestitate și cu hărnicie își rodește toate puterile sufletești; puterea fizică, puterea minții, toate celelalte punându-le cu bunăvoință în slujba lui Dumnezeu, în slujba oamenilor. Sunteți pe un drum frumos, începem anul școlar cu rugăciune, euharistia însăși reprezentând mulțumirea adusă lui Dumnezeu. Sunt multe lucruri de care vă veți aduce aminte cu drag iar întâlnirile pe care le aveți la slujbe lucrează înlăuntrul vostru o unitate. Să vă ajute Domnul să lucrați la această unitate între voi și părinții profesori, între voi și îndrumătorul de an, ca să se împlinească întru totul cuvântul pe care psalmistul David îl spune: „Acolo unde este unire a poruncit Dumnezeu binecuvântarea și pacea până în veac”.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele Gabriel Coroamă, preot spiritual și profesor de liturgică, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan Crucea „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”, ca răsplată pentru bogata sa activitate didactică.
Peste 100 de elevi în plus la seminar, doi profesori noi în colectivul didactic
Părintele prof. Constantin Simiraș, directorul seminarului, i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru slujirea care pune început bun noului an și a anunțat faptul că școala teologică se bucură de astăzi cu o clasă de elevi în plus, specializarea Patrimoniu Cultural:
Misiunea școlii noastre, a seminarului, este de a forma o comunitate puternică, bine închegată, care are la bază niște valori. La baza misiunii este obiectivitatea, transparența și credința în Dumnezeu. Prin programul educativ al școlii căutăm să punem accentul pe apropierea de Dumnezeu prin sporirea duhovnicească și pe creșterea intelectuală. Familia noastră, familia seminarului a sporit, fiindcă anul acesta avem cu peste 100 de elevi în plus, pentru că avem o clasă de Patrimoniu Cultural în plus. Ne bucurăm, dăm slavă lui Dumnezeu că am ajuns acest moment, să vedem acest deziderat împlinit. Ținem să anunțăm că s-a mărit și corpul profesoral, avem un nou profesor de omiletică și catehetică, pe părintele Daniel Duca, preot slujitor la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, și o avem pe prof. Elena Filip, noul nostru consilier școlar.
Potrivit datelor statistice, peste 2,8 milioane de elevi din țară au început astăzi cursurile. Anul școlar, împărțit și de această dată pe cinci module, are o durată de 36 de săptămâni de cursuri, vacanța de vară fiind planificată să înceapă pe 22 iunie 2024. Vacanța cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului va începe pe 23 decembrie și se va termina pe 7 ianuarie 2024, iar vacanța de primăvară va începe în sâmbăta dinaintea Săptămânii Sfintelor Pătimiri, pe 27 aprilie, și se va încheia în a treia zi de Paști, pe 7 mai.
Vă invităm să accesați și: