Centenarul nașterii Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania, la Glăvile

23 Martie 2021 10:03 Arhiepiscopia Râmnicului

Glăvile, 18 martie 2021! Zi de aleasă sărbătoare într-un crâmpei de sat ce a dat naștere unei legende: Bartolomeu Valeriu Anania. Aici va fi văzut lumina vieții, la 18 martie 1921, la orele 11 înainte de amiază, cel ce avea să urce pe scara ierarhică eclezială până la rangul de Mitropolit.

S-ar fi dorit o sărbătoare care să adune toată suflarea satului, așa cum cel născut o merita, așa cum se întâmpla ori de câte ori venea aici: în 2001 când i s-a acordat titlul de Cetățean de onoare al Comunei Glăvile, în 2008 când școlii din sat i s-a dat numele său, sau ori de câte ori răspundea dorului de casă cu sosirea sa acasă… Dar, în această zi istorică, pandemia a umbrit lumina sărbătorii, nu însă și soarele care a fost părtaș la bucuria comunei sfidând orice anunț de cod galben de ploi, vânt, viscol… Cineva de acolo Sus răsplătea cu lumină și căldură strădaniile unui grup de oameni inimoși din Glăvile și Râmnicu Vâlcea, din București și Eșelnița (Mehedinți), din Giarmata Vii (Timiș), care s-au pregătit îndelung pentru a întâmpina cum se cuvine Centenarul nașterii Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania.

În această zi de joi, 18 martie, la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din sat, târnosită în 8 noiembrie 1894, unde a primit botezul Valeriu Anania în Ziua Bunei-Vestiri (25 martie 1921), a avut loc, la 10.30, slujba de pomenire a lui Bartolomeu Valeriu Anania și a părinților acestuia: Vasile (1881-1961) și Ana (1881-1960), a fratelui și surorilor sale: Elena (1912-1985), Dumitru (1910-1984) și Maria, Milica (1923-1941). Un sobor de preoți, format din: Constantin Olariu, consilier cultural la Arhiepiscopia Râmnicului, Bîrneață Daniel, protopop la Protopopiatul Drăgășani, Georgian Popa, preotul-paroh al bisericii, Dumitru Popa, preotul-pensionar din Glăvile, ieromonahul Antim Motorga, starețul Mănăstirii Suiești, Nicolae State Burluși, preot pensionar din Râmnicu Vâlcea, Sever Negrescu, preot-paroh la Eșelnița (Mehedinți) și Vasile D. Suciu, preot-paroh la Giarmata Vii (Timiș), au ținut slujba de pomenire în biserică, apoi la mormântul din cimitirul din curtea bisericii unde își dorm somnul de veci membrii familiei Anania.

Manifestările culturale s-au derulat la Căminul Cultural, special pregătit pentru a asigura condițiile impuse de pandemie, unde primarul Iustin Duicu a salutat participarea la Centenarul nașterii Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania, prezentând invitații.

După rugăciunea de binecuvântare și citirea cuvântului Înaltpreasfințitului Varsanufie, arhiepiscop al Râmnicului, ambele oficiate de consilierul cultural, preotul Constantin Olariu, a urmat cuvântul președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, citit de vicepreședintele Florian Marin care s-a referit la însemnătatea județului Vâlcea care, prin cele două comune învecinate, Stănești și Glăvile, a dat țării două personalități ale Bisericii Ortodoxe Române: Patriarhul Justinian Marina și Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania. Relația dintre cele două personalități a fost îndelung cercetată și prezentată de ieromonahul Antim Motorga, starețul Mănăstirii Suiești.

Bibliotecara Maria Catană, inițiatoarea multor proiecte culturale în Comuna Glăvile, a prezentat și comentat imagini ale prezenței Mitropolitului Bartolomeu la Glăvile, de-a lungul vremii, ascultând, în încheiere, cuvinte de aleasă rostire în vocea inconfundabilă a sărbătoritului.

În continuare, directoarea Editurii Kult din Drobeta-Turnu Severin, prof.univ. dr. Carmen Bulzan, a prezentat două cărți din cele trei dedicate Centenarului nașterii Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania: „Învierea din anamneze. Bartolomeu Valeriu Anania”, o carte de interviuri și mărturii, și „Omul încuvântat”, un studiu sociologic privind Arborele genealogic al Familiei Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania, iar Antologia de poezie religioasă „Bucură-te, cântec viu!” a fost prezentată de părintele Vasile D. Suciu care s-a îngrijit de editarea ei, împreună cu doamna Carmen Bulzan.

Despre cele trei cărți, doamna Maria Catană a citit o scurtă apreciere din articolul „Trei Cărți-Semn la 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania” scris de preotul Constantin-Valer Necula în Tribuna din 10 martie 2021, la Sibiu. „Suntem dinaintea unui întreit-sărut de mână dăruit omului ajuns, prin voia lui Dumnezeu, din Glăvile în Raiul limbii române și, mai sus, nădăjduim, în Raiul Împărăției. Nu exagerez prin nimic când spun că avem la îndemână trei prescuri de carte, inteligent alcătuite și inteligent articulate în jurul personalității- dificil de admis uneori în arderea sa - omului-poet Valeriu care supraviețuiește în taina omului - altar Bartolomeu, Mitropolitul”.

Cu această ocazie a fost lansată și cartea „Amintiri ale măreției trecutului îngropat de veacuri - Comuna Glăvile”, ediție îngrijită de Adrian Catană, Maria Catană și Zenovia Zamfir, carte prezentată de Zenovia Zamfir.

Programul a continuat cu un Recital de poezie, susținut de elevii: Găgeanu Ana-Alexandra  (Anamneză), Scrieciu Cătălin-Ionuț (Masa lui Brâncuși) și Neamțu Ana-Maria (În singurătăți), din clasa a VIII-a și Strîmbeanu Andrei-Cristian (Confessio) din clasa a VI-a de la Școala Gimnazială „Bartolomeu Valeriu Anania” din Glăvile, care au prezentat poezii din creația lirică a poetului Valeriu Anania, iar în partea a doua au susținut recitări din poezia omagială cu unic destinatar: Bartolomeu Valeriu Anania: Sever Negrescu (A bartolomí), Ioan St. Lazăr (Grelele Cerului), Carmen Bulzan (La cântec cerul azi ne cheamă) și Vasile D. Suciu (Psalm), coordonatorul proiectului Întâlnirea poeților-teologi din România, ediția I. 

În încheiere, au fost decernate premiile Editurii Kult pentru cel mai bun recitator, lui Strâmbreanu Andrei-Cristian, iar pentru promovarea valorilor moral-creștine în creația lirică, preotului-poet Sever Negrescu-Negrești din Eșelnița, Mehedinți.

Domnul Nicolae Dinescu, președintele Filialei Vâlcea a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, a acordat Premiile de excelență.

Manifestările s-au încheiat cu o agapă frățească.

La cântec cerul azi ne cheamă

Mitropolitului Bartolomeu, la primul Centenar.

La cântec cerul azi ne cheamă,

în zi de-aleasă sărbătoare,

să-l înviem și să dăm seamă

prin mărturii de neuitare

 

de cel născut pe acest plai,

legendă vie, de poveste,

în Glăvile, un colț de Rai

ce va să fie, fiindcă este.

 

Inele-o sută-n pomul vieții

le socotim în jubileu,

în culmea sfântă a dreptății,

credință vie-n Dumnezeu.

 

De vremea trece, vremea vine,

acum, la primul Centenar,

să ne rugăm să fie bine

ca să-l cântăm din an în an

 

pe-ncuvântatul Cristofor,

Bartolomeu Valeriu Anania,

pân-la sfârșit Biruitor,

străluminată fie-i Veșnicia!

(Prof. univ. dr. Carmen Bulzan)

Ultimele din categorie