„Biserica îi cheamă pe toți să facă din dobândirea Duhului Sfânt scopul suprem al vieții”

Arhiepiscopia Iaşilor

„Biserica îi cheamă pe toți să facă din dobândirea Duhului Sfânt scopul suprem al vieții”

Sute de credincioși din Iași au sărbătorit marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt la Catedrala mitropolitană din oraș, unde slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Duminică, 3 iunie a.c., în Duminica Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii și Vecernia plecării genunchilor la Catedrala mitropolitană din Iași. Din soborul de slujitori au făcut parte și arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, arhim. Hrisostom Rădășanu, Consilier Sector Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, arhim. Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, protos. Valerian Radu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi și diac. Nicolae Hulpoi, directorul Doxologia Media.

Răspunsurile la strană au fost date de corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi, condus de Costel Mirel Nechita, dar și de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Sfântul Clement de Ohrida” din Sofia, care alături de dr. Ivan Jelev Dimitrov, profesor de Noul Testament în cadrul aceleiași facultăți, se află în pelerinaj în aceste zile la mănăstirile din Moldova. După săvârşirea Sfintei Liturghii, mulţi dintre credincioşii prezenţi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, după care a urmat Vecernia „plecării genunchilor, iar IPS Teofan a citit din fața ușilor împărătești cele şapte rugăciuni, împărţite în trei grupe, rânduite de Biserică pentru praznicul Pogorârii Duhului Sfânt. La final, IPS Teofan a binecuvântat frunzele verzi de tei și nuc ce au fost împărțite la final credincioșilor, frunze ce simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh care s-au pogorât asupra Apostolilor.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor la finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Teofan a vorbit despre semnificația sărbătorii Cincizecimii, subliniind că „frunzele de nuc binecuvântate astăzi închipuie limbile de foc care au coborât la Cincizecime asupra Sfinților Apostoli, înființându-se atunci, în mod văzut, Biserica lui Hristos. De atunci până astăzi, de aproape două milenii, Biserica trăiește sub adumbrirea Duhului Sfânt, fiindcă viața creştină foc este și arde până la incandescență în sufletele celor care îl iubesc pe Domnul. Biserica îi cheamă astăzi pe toți fiii ei să facă din dobândirea Duhului Sfânt scopul suprem al vieții lor, prin trăirea într-o viață de smerenie, de iubire și de rugăciune față de vrăjmași, prin împărtășirea cu Sfintele Taine și prin rugăciune neîncetată. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască Duhul Său cel Sfânt care să pătrundă în adâncimea inimii noastre și să alunge de acolo întunericul care se așează prin prea multa noastră mândrie și nespusele ambiții care ne definesc viața”.

La slujbă de duminică de la Catedrala mitropolitană a fost prezent și Wolfgang Gerstner, primarul orașului german Baden Baden, împreună cu pr. Ionuţ Bogdan Stavarachi, superiorul Capelei Ortodoxe Române „Sf. Arh. Mihail“ din Baden-Baden (Stourdza Kapelle).

Citește despre: