„În biserică omul trăiește cele mai importante evenimente din viața lui”

Arhiepiscopia Iaşilor

„În biserică omul trăiește cele mai importante evenimente din viața lui”

Credincioşii din Chișcăreni, Protopopiatul Săveni, au găzduit în această duminică cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în parohia lor, respectiv sfinţirea bisericii cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât slujba de târnosire, urmată de Sfânta Liturghie, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La final, au primit distincții și diplome de vrednicie atât preoții coordonatori ai lucrărilor de construcție, cât și enoriașii ctitori.

Duminica aceasta, Biserica „Sfinții Împărați Constantin - Chișcăreni, Protopopiatul Săveni, a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După ce biserica a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin, a urmat slujba Sfintei Liturghii arhierești, oficiată pe un podium special amenajat în curtea locașului de cult.

 După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat în cuvântul de învăţătură de ce este important ca fiecare comunitate să aibă biserică parohială: „Biserica este așezată în mijlocul parohiei ca să amintească oamenilor că sunt chemați să-L cunoască pe Dumnezeu. Biserica este împodobită cu pictură, iar pictura este Scriptura în imagini, pentru că privind la icoanele sfinților și la scenele, omul începe să se apropie de Dumnezeu, să-L cunoască pe Dumnezeu și prin aceasta să primească făgăduința sau darul vieții celei veșnice. Apoi în dumnezeiasca Biserică se săvârșește Dumnezeiasca Liturghie, se rostește Sfânta Evanghelie, se rostește cuvântul de învățătură, tot atâtea mijloace prin care omul este chemat să-L cunoască pe Dumnezeu. De aceea este important să avem în fiecare comunitate câte o biserică, care să fie modalitate de regăsire a omului cu sine însuși, cu cei din jur și cu Dumnezeu. În biserică omul trăiește cele mai importante evenimente din viața lui”.

La finalul slujbei arhiereşti, a avut loc acordarea de distincţii din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru preoţi şi ctitori. Actualul paroh de la Chișcăreni, pr. Vasile Viorel Florea, cât și preoții Ovidiu Cojocariu, Mihai Bendiac și Cristian Dumitraș, au primit hirotesia întru iconom.

Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Chișcăreni a fost construită între anii 2001 - 2015, preotul Ovidiu Cojocariu de la Parohia Petricani fiind cel care a turnat piatra de temelie. Ulterior, între anii 2003 – 2011, prin osârdia preotului Mihai Bendiac, paroh al comunității în acea perioadă, s-a ridicat sfântul locaș în formă actuală. Lucrările au fost continuate și finalizate de părintele Viorel Vasile Florea, actualul paroh de la Chișcăreni.

Citește despre: