„Biserica ortodoxă este centrul familiilor româneşti din Statele Unite”
„Când o familie vine în această zonă, primul loc unde vine este Biserica” spune Părintele Daniel Florean, right, de la Parohia Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.
Cântările liturgice şi mireasma de tămâie umplu etajul al doilea al clădirii Bisericii Episcopale „Sfântul Iosif” din Durham, Statele Unite, în fiecare duminică dimineaţă.
Familiile de români din zonă vin aici pentru slujbă şi rugăciune, urmate de un timp de convivialitate şi dialog comunitar. Parohia ortodoxă românească „Sfântul Vasile cel Mare” s-a format acum trei ani în această locaţie din incinta bisericii episcopale. Locul a devenit un punct de întâlnire pentru migranţi români, cei mai mulţi asociaţi cu universităţile din zonă.
Parohia ortodoxă este însă şi un loc unde oamenii pot căuta de muncă şi pot învăţa limba engleză, spune Părintele Florean.
Congregaţia a crescut la 44 de membri, şi cel puţin 100 de familii vin la biserică în timpul anului, după estimările părintelui. Este singura parohie ortodoxă română în Carolina de Nord. Credincioşii realizează faptul că parohia nu este doar o comunitate creştină, ci şi o cale de a sta împreună şi de a se ajuta reciproc.
„Biserica este centrul, sufletul comunităţii româneşti” spune Maria Moga, care are o afacere cu granit în oraşul Cary.
Membrii au transformat un spaţiu neutilizat, plin de praf, într-un sanctuar care are toate elementele fundamentale ale unei Biserici Ortodoxe. Au clădit un iconostas de lemn, plin de icoane şi scene biblice.
Congregaţia nu este însă exclusiv românească, ci include şi câteva familii americane, aşa încât slujbele sunt ţinute în română şi engleză.
Pe măsură ce românii asimilează cultura americană, ei se străduiesc să păstreze tradiţiile lor milenare. Adevărata provocare este în generaţia a doua, spune Părintele Florean.
„Copiii noştri sunt americani. Îi întrebăm ceva în română şi ei răspund în engleză”. Copiii însă învaţă limba română la şcoala duminicală.
Congregaţia ortodoxă cântă colinde şi cântări religioase româneşti şi după slujbă, mănâncă hrană tradiţională românească: sarmale, mici, pâine tradiţională, plăcinte, murături.
Tradiţia românească de Crăciun este tăierea unui porc întreg şi prelucrarea cărnii în cârnaţi, şoric, muşchi.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: http://www.newsobserver.com
Articol scris de Jamie Kennedy