Biserica Parohiei Curechiștea a fost târnosită de PS Nichifor Botoșăneanul

26 Septembrie 2021 17:45 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, 26 septembrie 2021, biserica Parohiei „Sfinții Atanasie și Chiril” din localitatea Curechiștea, comuna Grumăzești, județul Neamț, a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Numeroși credincioși nemțeni au participat la slujba de târnosire și s-au închinat, conform tradiției, în Sfântul Altar.

Credincioșii comunei Grumăzești, precum și nemțenii din zona orașului Târgu Neamț, au venit dis-de-dimineață la Parohia „Sfinții Atanasie și Chiril” și „Nașterea Maicii Domnului” Curechiștea pentru a participa la slujba de târnosire a noii biserici din localitate. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. După întâmpinarea ierarhului, clericii au înconjurat sfântul locaș și au binecuvântat zidurile bisericii cu apă sfințită și Sfântul și Marele Mir. În continuare, potrivit rânduielilor bisericești, Părintele Episcop-vicar a pecetluit Sfânta Masă și a sfințit pictura interioară. După săvârșirea slujbei de sfințire, PS Nichifor Botoșăneanul a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în fața bisericii, nu înainte însă de a le citi celor prezenți rugăciunea de dezlegare.

Alături de Părintele Episcop au mai slujit părintele arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele Nicolae Axentioi, protopop de Târgu Neamț, părintele Valentin Tofan, protopop de Piatra Neamț, precum și preoți din zona Neamțului. Răspunsurile la strană au fost oferite de un cor de elevi de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Nichifor a evidențiat faptul că dogma Bisericii este descoperită de Dumnezeu și că învățătura de credință ne arată rațiunile Împărăției Cerurilor: „Dogma Bisericii nu este vreo îngustare pe care oamenii o pun asupra altor oameni, nu este un adevăr zdrobitor, ci este un adevăr care ne este descoperit de Dumnezeu și care nu poate fi demonstrat și nu trebuie să fie demonstrat, pentru că este un adevăr la care omul nu ar putea ajunge prin cunoaștere. În matematică avem Axioma lui Euclid, «Axioma paralelelor», printr-un punct exterior unei drepte poate fi trasată o singură paralelă la acea dreaptă. Este un adevăr care, de asemenea, nu poate fi demonstrat și nu trebuie demonstrat, dar toți îl acceptăm pentru că este vădit că așa este. Adevărul lui Dumnezeu nu descoperă lucruri care acum ne par oarecum la îndemână, precum Axioma lui Euclid, ci ne descoperă lucruri de nepătruns pentru mintea noastră. Faptul că ne închinăm unui singur Dumnezeu și mărturisim un singur Dumnezeu dar în trei persoane, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, în toate cele trei persoane fiind o unitate de voință, de acțiune și de iubire. Îl mărturisim totodată pe Dumnezeu Fiul, pe Mântuitorul Hristos, venind Dumnezeu adevărat și luând acest chip smerit, care pentru început nu a fost recunoscut de toți ceilalți, chip smerit ca să ne arate pe înțelesul nostru, în pilde spuse pe înțelesul omului obișnuit, rațiunile Împărăției Cerurilor și cum să trăim ca să cunoaștem pe Dumnezeu și să trăim și noi fericirea pe care au avut-o apostolii, fericire la care toți suntem chemați”.

La sfârșit, în semn de gratitudine din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, părintele paroh Vasile Tomoiagă a primit Distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru clerici. Totodată, viceprimarul comunei Grumăzești, domnul Constantin C. Matasă, a primit cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă”. De asemenea, primarul comunei, domnul Constantin I. Matasă, și domnul Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, au primit Diploma „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, iar ctitorii și sprijinitorii parohiei au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie semnate de Părintele Mitropolit.

Biserica din Curechiștea a fost târnosită după aproape 14 ani de la punerea pietrei de temelie

Conform actului de sfințire, Biserica cu hramurile „Sfinții Atanasie și Chiril” și „Nașterea Maicii Domnului” din Curechiștea, comuna Grumăzești, a fost construită între anii 2007-2021, pe un teren achiziționat cu sprijinul enoriașilor din localitate. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 21 noiembrie 2007, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În anul 2009 a fost turnată temelia bisericii, iar în anul 2010 au început lucrările de zidărie. Sfântul locaș a fost ridicat cu sprijinul credincioșilor din sat, cu jertfa unor familii din Grumăzești și cu susținerea autorităților locale și județene.

De la același autor

Ultimele din categorie