Biserica „Schimbarea la Față“ - Socola, resfințită după 15 ani de când a renăscut

Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica „Schimbarea la Față“ - Socola, resfințită după 15 ani de când a renăscut

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mi­tropolitul Moldovei și Buco­vi­nei, și PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au resfințit ieri Biserica „Schimbarea la Față“ - Socola din Protopopiatul Iași 2.

Rânduiala slujbei de resfințire a început mai întâi la exteriorul sfântului lăcaș placat cu piatră de munte. Stilul ștefanian al bisericii impresionează la exterior prin mo­nu­­mentalitatea excepțio­na­lă, dar și prin pictura ocnițelor aflate sub șarpantă care repre­zintă mai mulți sfinți ai Bisericii noastre. După ce a avut loc rânduiala sluj­bei în afara lăcașului de în­chi­năciune, ctitorie a Domnu­lui Moldovei A­le­­xandru Lăpuș­nea­nu, a soției Ru­xandra și a fiicei lor, Domnița Soltana, a urmat târ­nosirea sfintei mese și sfințirea picturii cu ca­­re a fost împodobită bi­serica. Înalt Preasfințitul Părin­te Teo­fan a ieșit apoi afară pentru a-i stropi cu agheazmă pe credincioșii care așteptau la rând să treacă prin sfântul altar.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită pe un podium amenajat lângă Biserica „Schimbarea la Față“ de IPS Teofan și de PS Ca­linic Botoșăneanul. Din sobo­rul de 25 de preoți și diaconi au făcut parte părinți stareți, preoți misionari de caritate și preoți de parohie din Arhiepiscopia Iași­lor. Răspunsurile la strană au fost da­te de un grup de elevi ai Semi­narului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iași și ab­solvenți ai Conserva­to­rului ie­șean, dirijat de prof. dr. Carmen Dura.
După citirea Sfintei Evan­ghe­lii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația Evangheliei citite în Duminica a treia după Paști. Părintele Mitropolit a a­mintit faptul că femeile miro­no­sițe au fost cele care L-au în­soțit pe Mântuitorul pe Golgo­ta, L-au coborât de pe cruce, L-au așezat în mormânt și L-au uns cu miresme. „Pentru jertfa și curajul lor au fost învredni­ci­te să fie primele ființe umane ca­re au primit cea mai frumoa­să veste, și anume că Hristos a înviat. De atunci până în vremea noastră, haina femeilor purtătoare de mir, între care prima a fost Maica Domnului, a fost îmbrăcată de fiicele Bise­ri­cii. Multe dintre ele au îm­brăcat haine de apostol și au propovăduit Evanghelia. De-a lungul vremii au fost cele care au născut și au educat gene­rații de martori și mărturisitori ai Învierii lui Hristos. Cât de mult le datorează creștină­ta­tea pentru tot ceea ce au îm­pli­nit frumos în viața Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sf. Au­gus­tin, care au primit o edu­ca­ție creș­tină de excepție de la ma­mele lor“, a spus IPS Teo­fan, care a mai continuat pre­di­ca prin a oferi ca exemple al­te mo­dele de mame creștine, pre­cum ma­ma Sfântului Con­stantin Brân­co­veanu, a lui Mi­hai Viteazul, și soții binecre­din­cioase, ca cea a ctitorului Bisericii „Schim­ba­rea la Față“, care a contribuit la ri­dicarea mai multor sfinte lăcașuri de cult. „În vremea mo­dernă, fe­me­ile s-au organizat în cadrul comitetelor și consiliilor paro­hi­ale, sau în soci­e­tăți, precum So­cie­tatea Ortodoxă a Fe­mei­lor Ro­mâne. Din 1940 pâ­nă în 1990, credința în Dumne­zeu a po­po­rului român a fost men­ținută de sihaștrii din mă­năstiri, pre­oții de la parohii, de mamele și bunicile acestui neam“, a conchis IPS Părinte Teofan.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Vilie Doroșin­că, protopop al Protopopiatului Iași 2, a amintit faptul că, după 1995, considerat un moment al renașterii Bisericii „Schimbarea la Față“ - Socola, a fost numit preot de cari­tate protos. Iustin Neagu, „cel care a făcut mi­nuni în ceea ce privește reconsolidarea, înfrumu­sețarea și amenajarea bi­se­ricii și curții ce o în­con­joară“. „Acest lucru a fost posibil și datorită conducerii Spitalului care a dat mereu o mână de ajutor părintelui Iustin“, a precizat pr. protopop Vilie Doroșincă, care a citit apoi actul de resfin­ți­re în care sunt menționate lucră­rile realizate la sfântul lăcaș închinat Schimbării la Față a Dom­nului. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan i-a ofe­rit protosinghelului Iustin Neagu distincția „Cru­cea Moldavă“. A urmat cuvântul protos. Iustin Nea­gu care a prezentat în câteva cuvinte istoria Bisericii „Schimbarea la Față“, de când a venit să slujească în calitate de preot misionar de cari­tate cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, Patri­ar­hul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea ar­hi­păstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Buco­vi­nei. „În Ortodoxie, o specificitate este că noi ne cinstim strămoșii. Nu era posibil nimic aici. Pe temelia rugăciunilor lor am clădit ceea ce se vede azi. Pe locul unde stați dumneavoastră este un ci­mitir medieval în care sunt înmormântate foar­te multe trupuri de sfinți, iar noi stăm aici pe u­me­rii lor, ca pe umerii unor uriași. În locul acesta s-a împletit rugăciunea cu faptul național. În anul 1859 aici au fost toți fruntașii Unirii și au sărbătorit Unirea Principatelor. Locul acesta era de cea mai mare glorie. Începând cu anul 1803 mitropolitul Veniamin Costachi a ridicat nivelul locului acestuia la școală de teologie. Pe temeiul cărturăriei, Veniamin Costachi a lucrat foarte temeinic cu profesori de ținută înaltă. Revin și spun că stăm pe umerii unor uriași, iar acest lucru mi-a dat putere. Era să mor aici, vă pot spune cel puțin cinci ocazii. Așa s-a ridicat, așa s-a lucrat, iar la aceasta au participat foarte multe persoane“, a mărturisit protos. Iustin Neagu, care a oferit Înalt Preasfințitului Părinte Teofan și Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul câte o icoană cu Maica Domnului. Slujba de Pa­ras­tas pentru cei adormiți a fost urmată de citi­rea de că­tre Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a unei rugăciuni de dezlegare de păcate.
Credincioșii din mai multe părți ale județului Iași care au participat la slujba de resfințire a Bisericii „Schimbarea la Față“ au trecut prin sfântul altar și s-au rugat pentru sănătatea familiei.
 

Citește despre: