Bisericile Înălțării Domnului din Moldova
Credincioșii ortodocși sărbătoresc, astăzi, praznicul Înălțării Domnului. Mii de pelerini sunt așteptați să participe la slujba de hram a Mănăstirii Neamț, dar și la alte biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Tot astăzi, vor avea loc mai multe manifestări religioase dedicate Zilei Eroilor.
Programul liturgic de la Mănăstirea Neamț a început aseară cu slujba Privegherii oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de alți ierarhi ai Bisericii noastre. Astăzi, începând cu ora 8:30, la Aghiazmatarul din fața mănăstirii, s-a săvârșit slujba Aghezmei mici, precedată de procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Biserica "Înălțarea Domnului". "Din biserica ridicată de Sf. Voievod Ștefan cel Mare vom ieși spre Aghiazmatar, unde soborul de ierarhi și preoți va oficia slujba sfințirii apei. După cuvântul de învățătură vom merge cu toții în incinta mănăstirii, unde, pe o scenă special amenajată, va fi săvârșită Sfânta Liturghie. Apoi, se va face pomenirea eroilor neamului", a declarat arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț.
În Iași, și-au serbat astăzi hramul Mănăstirile Golia și Galata. Așezământul ecleziastic de la Mănăstirea Golia se prezintă ca o fortăreață tipic medievală. Vechea biserică a mănăstirii a fost ridicată în secolul al XVI-lea de familia Golia. Actuala biserică, construită de Vasile Lupu, refăcută în perioada 1650-1653 și terminată în 1660 de fiul său, Ștefăniță, se deosebește în totalitate de specificul bisericilor ortodoxe moldovenești, atât ca formă a construcției, cât și ca arhitectură. Din anul 2008, Ansamblul monumental istoric Mănăstirea Golia este cuprins într-un amplu proces de restaurare și consolidare. După cum ne-a declarat arhim. Vitalie Danciu, starețul mănăstirii, se execută lucrări la biserică, turnul-clopotniță, cele patru turnuri de colț, ziduri, Casa Creangă, cișmeaua, linia de tramvai, parcarea din față ș.a. Lucrările se vor finaliza în luna august anul acesta, iar sfințirea și inaugurarea lor se vor face în octombrie 2010, în cadrul hramului Sfintei Parascheva de la Iași.
Mănăstirea Galata a fost ctitorită în secolul al XVI-lea de Petru Șchiopul, primul basarab pe tronul mușatinilor. În anul 1863, Mănăstirea Galata a devenit închisoare militară, în anul 1865, în incinta mănăstirii, a funcționat o școală de sericicultură, iar în anul 1996 a fost reînființată ca mănăstire de călugărițe. Tot astăzi își mai serbează hramul Biserica "Înălțarea Domnului" - CUG, din Protopopiatul Iași 2, Biserica "Înălțarea Domnului" din municipiul Pașcani, Catedrala "Înălțarea Domnului" din Bacău, Biserica "Înălțarea Domnului" din Bârlad, iar în Protopopiatul Huși va fi sărbătoare la două biserici. În județul Suceava va fi praznic astăzi la Biserica "Înălțarea Domnului" - Burdujeni, Suceava, și la Mănăstirea Mestecăniș.