Boboteaza în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
Credincioşii din toată Moldova sunt aşteptaţi astăzi în bisericile de parohie sau de mănăstire să participe la Sfânta Liturghie, care va fi urmată de sfinţirea cea Mare a Apei. La finalul acestei slujbe, oamenii vor putea lua Agheazma Mare, care va putea fi gustată în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, până pe 14 ianuarie, inclusiv.
Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va săvârşi astăzi Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iaşi. La final, se va merge în procesiune din sfântul lăcaş spre esplanada din faţa acestuia, unde se va oficia slujba Aghezmei Mari. Ieşenii care vor participa la această slujbă vor putea lua apa sfinţită din cele 12 vase mari din lemn, pregătite pentru acest moment, astfel încât apa sfinţită să ajungă pentru numărul mare de ieşeni aşteptaţi la slujbă.
Credincioşii din parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ - Sadova 1 din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc vor merge astăzi în procesiune până la râul Sadova, unde se va oficia slujba Aghezmei Mari. Enoriaşii vor participa mai întâi la slujba Sfintei Liturghii. Procesiunea dedicată sărbătorii Botezului Domnului va fi organizată pentru a treia oară consecutiv, la iniţiativa părintelui paroh Irineu Horga. Pe parcursul procesiunii, înaintea căreia câţiva bărbaţi vor purta pe umeri prapuri, cruci şi felinare, se vor intona cântări specifice.
Cruce de flori la Oneşti
Credincioşii din Oneşti sunt aşteptaţi să participe astăzi la slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh“ din Oneşti. La final, va fi oficiată slujba Aghezmei Mari. Cu acest prilej, a fost pregătită o cruce de flori albe având 2 metri înălţime şi un metru lungime. „Ne-am gândit că locul unde s-a petrecut evenimentul Arătării Mântuitorului Iisus Hristos poporului evreu, la Vitavara, în aceste zile este un loc plăcut, un loc plin de căldură. La Vitavara există flori, ele fiind cele mai frumoase creaţii lăsate nouă de Dumnezeu în univers. Dacă în anii trecuţi erau pregătite cruci de gheaţă, anul acesta ne-am gândit să realizăm o cruce din flori albe, simbol al purităţii şi curăţeniei. Floarea are o reprezentare aparte înaintea lui Dumnezeu, iar cele mai frumoase flori sunt sufletele credincioşilor. Dorim să focalizăm privirile credincioşilor, la acest moment de înaltă trăire, când din nou se petrece taina sfinţirii apelor, spre o podoabă de închinăciune pe care o oferim lui Dumnezeu. În această zi oferim o cruce de flori Mântuitorului Hristos, Cel care a spălat zapisul păcatelor protopărinţilor noştri în apele Iordanului“, a relatat pr. paroh Constantin Alupei, care este şi protopop al Protopopiatului Oneşti.
Prima slujbă arhierească din acest an în Bacău
La Catedrala „Înălţarea Domnului“ din municipiul Bacău slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită astăzi de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Preasfinţia Sa va oficia apoi sfinţirea cea Mare a Apei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. „Este pentru prima oară când, în ziua Teofaniei, la catedrala din inima Bacăului, va fi prezent un ierarh, alături de credincioşii acestui oraş.
De asemenea, evenimentul religios din această zi va consemna şi prima slujbă arhierească din anul 2012 în municipiul de pe malul Bistriţei“, a spus pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.