Bombe de mare calibru, într-o biserică siriană

Religia în lume

Bombe de mare calibru, într-o biserică siriană

    • Bombe de mare calibru, într-o biserică siriană
      Bombe de mare calibru, într-o biserică siriană

      Bombe de mare calibru, într-o biserică siriană

Ierarhul sirian Grigorie mărturiseşte drama familiilor creştine rămase în localitate: „Yabroud este sub controlul grupărilor armate şi creştinii sunt obligaţi să plătească pentru protecţie. Familiile creştine au plătit o taxă de protecţie lunară de 35.000 dolari către grupări armate locale. Dar, în ciuda faptului că am plătit taxa, aceste bombe au fost plasate în biserică”.

Patriarhul Grigorie al III-lea Laham, Întâistătătorul Bisericii Siriene Unite cu Roma, a relatat pentru agenţiile de presă occidentale faptul că, în Siria au fost descoperite două bombe artizanale. Prima era plasată în confesionalul bisericii Constantin şi Elena, din oraşul Yabroud. Cea de-a doua era pusă în locul destinat femeilor, foarte aproape de locul în care se desfăşoară şcoala duminicală.

Una dintre cele mai vechi biserici din Orientul creştin, datată încă din secolul al VI-lea, a fost minată de către rebelii Al-Nasur, în seara zilei de 20 noiembrie. Cotidianul The Telegraph a raportat, la începutul săptămânii trecute, că biserica Sfinţii Constantin şi Elena a fost atacată de jihadişti şi bande mafiote, care au instalat dispozitive explozibile de mare capacitate şi de ultimă generaţie, controlate de la distanţă.

Yabroud, o nouă aşezare aflată sub teroare

Astfel, după Maoulla şi Sadaad, o altă localitate din Siria este martora atrocităţilor în numele islamului. O aşezare creştină ce îşi pierde începutul în negura istoriei. De când se ştiu, creştinii au locuit în Yabroud. Astăzi, însă, au fost obligaţi să plătească taxă pentru viaţă şi pentru credinţă.

Ierarhul sirian Grigorie mărturiseşte drama familiilor creştine rămase în localitate: „Yabroud este sub controlul grupărilor armate şi creştinii sunt obligaţi să plătească pentru protecţie. Familiile creştine au plătit o taxă de protecţie lunară de 35.000 dolari către grupări armate locale. Dar, în ciuda faptului că am plătit taxa, aceste bombe au fost plasate în biserică”.

Cu gândul la turma sa, Patriarhul vede în culori sumbre viitorul comunităţii. Nu se gândeşte la el, ci la tinerii creştini sirieni, care cresc într-o cultură a fricii şi a morţii. „Nu îmi este frică de islam, îmi este teamă doar de haos, care va permite acestor grupuri să joace un rol distructiv”. În cazul unei victorii a rebelilor în războiul civil din Siria, viaţa creştinilor va fi în mare primejdie.