Broderie computerizată – un proiect inedit pentru elevii de gimnaziu și de liceu

Educaţie

Broderie computerizată – un proiect inedit pentru elevii de gimnaziu și de liceu

Primul atelier din cadrul proiectului „Brodart Science” finanțat prin Fondul Științescu s-a desfășurat astăzi la Școala Varlaam Mitropolitul și i-a fascinat pe elevi. Aceștia au văzut cum o imagine de pe calculator se poate broda cu ușurință pe un tricou.

Copiii au nevoie nu doar de teorie, ci și de experimentarea practică a noțiunilor teoretice pe care le învață. De acest aspect s-a ținut cont atunci când a fost gândit proiectul „Brodart Science”, inițiat de Asociația Speranță și Tradiții. Astfel, elevii de gimnaziu și de liceu au ocazia să descopere cum științele exacte le pot fi utile în viața de zi cu zi. În acest context, o mașină computerizată de brodat le atrage atenția și le descoperă frumusețea corelată a matematicii, informaticii, design-ului, broderiei și a tehnologiilor.

Primul atelier din cadrul proiectului finanțat prin Fondul Științescu s-a desfășurat astăzi la Școala Varlaam Mitropolitul și i-a fascinat pe elevi. Ei au văzut cum o imagine de pe calculator se poate broda cu ușurință pe un tricou. „O mașină de brodat computerizată este ceva oarecum inedit pentru orice elev. De multe ori se ivește nevoia creării unui model de brodat ce nu există decât sub forma unei imagini. Dar acest lucru constituie o problemă, deoarece marea majoritate a mașinilor automate de brodat nu acceptă imagini – din cauza rezoluției limitate a broderiei rezultate sau a numărului limitat de culori cu care se poate lucra. Aplicația pe care o avem noi în cadrul acestui program asistă elevii în procesul de digitizare, oferind o interfață intuitivă și extrem de simplă, ce aproape nu necesită instrucțiuni”, a explicat Olivia Ciubotariu, coordonator al proiectului.

Atrași de maniera în care mașina de brodat poate lucra, elevii își dezvoltă capacitatea de gândire analitică, atenția la detalii și creativitatea. Observă, de asemenea, cum un proces care are nevoie de multă răbdare și minuțiozitate și un model care ar trebui brodat manual de un profesionist, cu suficient de mari costuri, pot fi optimizate printr-o abordare tehnologică nouă. Satisfacția muncii copiilor e cu atât mai mare cu cât, după ce învață mecanismul, au ocazia să-și brodeze singuri modelul ales și să aibă propriul tricou lucrat de ei.

Ateliere de broderie computerizată vor continua să se desfășoare pentru elevii din Iași la Școala „I. Gh. Brătianu”, dar și într-o localitate din apropiere. Valea Ursului este satul fără grădiniță, școală sau cămin cultural, locul în care Asociația Speranță și Tradiții – inițiatorii proiectului „Brodart Science” – a creat un centru multifuncțional pentru copii, dar și pentru întreaga comunitate. „Promovăm, deci, un proiect inițiat de o comunitate rurală care dorește să-și consolideze sediul și să aibă un spațiu adecvat. Din păcate, în momentul de față el nu este tocmai propice. În acest sens, demarăm și o campanie de strângere de fonduri”, a mai spus coordonatorul „Brodart Science”, Olivia Ciubotariu.

Proiectul va oferi, astfel, copiilor – dar și părinților și bunicilor – posibilitatea de a experimenta cum se îmbină tehnologia și cunoștințele dobândite la școală cu arta, creativitatea, designul și, nu în ultimul rând, cu manifestarea propriei personalități. În viitor, după ce clădirea va fi reconsolidată, reprezentanții Asociației își doresc să transforme centrul multifuncțional într-un HUB Științescu.

În cadrul proiectului „Brodart Science” a fost editat și minighidul de broderie computerizată „Science is everywhere – math, technologies and art in our life and transformation of traditional jobs”, în care se explică metoda inovatoare prin care se îmbină concepte de matematică, informatică, broderie și design într-un produs finit, util în viața cotidiană. Parteneri ai proiectului sunt instituțiile din Iași: Facultatea de Informatică, Școala Gimnazială „Gheorghe I. Brătianu”, Școala Varlaam Mitropolitul, Muzeul Mitropolitan, dar și Centrul de Informare turistică Miroslava și Parohia Valea Ursului.

Citește despre: