Bucuria Nașterii Domnului la Serbarea de Crăciun a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Bucuria Nașterii Domnului la Serbarea de Crăciun a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași

În sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași a avut loc marți seara, 19 decembrie, tradiționala Serbare de Crăciun, organizată de studenții Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Cu acest prilej, mai multe coruri din facultate au interpretat diferite colinde și cântări dedicate Nașterii Domnului, iar la final, studenții au făcut și o urare pentru Anul Nou. La acest eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu reprezentanții Universității „Alexandru Ioan Cuza” și profesorii instituției de teologie.

Atmosfera de sărbătoare a reunit în sala Ansamblului Mitropolitan, preț de câteva ore, cadre didactice, studenți ai facultății și familiile acestora, precum și conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza”, pentru a participa la tradiționala Serbare de Crăciun. În cadrul momentului, grupurile corale și psaltice, formate din studenți ai diferitelor specializări ale facultății, au interpretat timp de două ceasuri, un amplu repertoriu de colinde și cântări închinate marelui praznic al Nașterii Domnului. Alături de aceștia au mai urcat pe scenă membrii Grupului psaltic „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu”, Corala „Universitas” și Corul ASCOR Iași. Evenimentul a fost prezentat de Paula Ionela Pîntea, din anul al III-lea, specializarea Artă Sacră, și Andrei-Antonio Mihai, din anul al IV-lea, Teologie Pastorală.

Spre sfârșit au fost rostite câteva alocuțiuni de către pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie din Iași şi de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Mulțumim colindătorilor, dirijorilor, organizatorilor, și publicului prezent. Așa cum spune un colind, „niciodată nu a lipsit!”. Suntem la finalul anului mântuirii 2023, și niciodată nu au lipsit colindele, așa de frumoase, adânci și înălțătoare, cu o teologie profundă și accesibilă în același timp. Ce reprezintă Nașterea Domnului? Sunt mai multe răspunsuri, însă m-aș opri doar la câteva, cel dintâi care se regăsește în Sfânta Scriptură, și care ne spune că este „împlinirea făgăduinței”, când Dumnezeu care ne-a creat din iubire a dorit să-l mântuiască pe om și a făgăduit întruparea Fiului lui Dumnezeu. Prin nașterea Fiului Dumnezeu, s-a născut în lume Dumnezeu întreg, adevărul întreg, dreptatea întreagă, iubirea întreagă, bunătatea întreagă și inima întreagă. A venit, așa cum au cântat frumos studenții, să se nască și pe noi să ne mântuiască, a afirmat aseară părintele decan.

În mesajul transmis, rectorul universității ieșene a transmis că de la an la an, serbarea capătă o formă mai adâncă prin colindele interpretate: 

Un concert pe care îl primim ca pe un dar, cu bucurie, și care de la an la an este mai profund în mesaje, mai profund în credință, mai profund în felul de a transmite bucuria Crăciunului. Frumoasele colinde ne-au introdus în atmosfera sărbătorilor de iarnă, o perioadă în care viața să aibă ritmuri mai așezate, mai apropiate de valorile creștine, mai apropiate de noi înșine, mai apropiate de ceilalți. Prin colindele pe care le-am ascultat cu toții s-a văzut și faptul că universitatea noastră are studenți și tineri valoroși în domeniile în care se pregătesc, dar are totodată și tineri care au har, care au talent, care au vocație, care au bucuria de a transmite acest spirit și această taină.

În cuvântul de binecuvântare rostit, IPS Părinte Mitropolit Teofan i-a îndemnat pe cei prezenți să urmeze modelul de creștin oferit de Fericitul Augustin, care afirmă că: „Adevăratul creștin este cel care biruiește, iar biruitorul nu este cel care îl zdrobește pe celălalt, ci în diferite situații ale vieții se lasă răstignit și se roagă pentru cei care îl răstignesc. Aceasta este mărturisirea colindelor. Desigur, și noi, precum păgânii de altă dată, putem spune că „nu se poate, este împotriva logicii”. Să crezi că puterea nu o deține cel puternic, ci o deține Pruncul, o deține ieslea, o deține robul, o deține cel care se luptă să-și biruiască dorința de a-l domina pe celălalt. Suntem probabil și noi departe de aceasta, însă este bine ca în această perioadă de Crăciun să ni se amintească de către copii, că acolo trebuie să tindem (spre starea de jertfă n.r.), și să cerem iertare Dumnezeiescului Prunc pentru că suntem departe de ceea ce dorește El de la noi, dar totuși, chiar dacă suntem departe, poate există, cel puțin în această perioadă de Crăciun, această tendință a omului de a se înscrie în demersul concretizat de iesle, de Prunc, de păstor, și de toate celelalte”.

La final, după ce publicul a cântat „O, ce veste minunată!”, studenții teologi au rostit în curtea catedralei tradiționala urătură de Anul Nou.

Vă invităm să accesați și:  (Video) Serbarea de Crăciun a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, 2023

Citește despre: