Bucuria Naşterii Domnului pregustată în Parohia Hărpăşeşti

Arhiepiscopia Iaşilor

Bucuria Naşterii Domnului pregustată în Parohia Hărpăşeşti

Suntem în cea mai frumoasă perioadă a anului. Este vremea tainică a colindelor! Ca în fiecare an, luminatul praznic al Naşterii Domnului ne umple sufletele de o negrăită bucurie duhovnicească, deoarece această zi reprezintă împlinirea făgăduinţelor şi a nădejdilor pe care Dumnezeu le-a rânduit dintru început.

Ascultând cuvintele Sfintelor Evanghelii despre cele petrecute în noaptea sfântă a Naşterii Domnului, simţim în inimile noastre o chemare tainică de a porni cu cugetul pe urmele magilor din Răsărit şi cu ochii aţintiţi spre steaua călăuzitoare către Betleem, unde S-a născut Hristos. Aceste sfinte întâmplări trezesc şi rodesc în sufletul nostru recunoştinţă, pioşenie şi smerenie adâncă în faţa iubirii nemăsurate a Sfintei Treimi, care se revarsă asupra noastră.

An de an, bucuria Naşterii Domnului ne inundă întreaga noastră fiinţă. Este, de fapt, partea comuniunii noastre la bucuria cea sfântă şi fără sfârşit a vieţii dumnezeieşti, căci „viaţa s-a arătat şi am văzut-o şi mărturisim şi vă vestim Viaţa de veci, care era la Tatăl şi s-a arătat nouă“ (I In 1, 2). Această mărturie exprimă o lucrare vie, căci prin Întruparea şi Naşterea Sa, Mântuitorul Hristos ne-a adus viaţa cea adevărată, dumnezeiască şi nemuritoare. Hristos Domnul a ridicat viaţa omenească la plinătatea vieţii dumnezeieşti şi a arătat peste veacuri că viaţa este bunul şi darul suprem de care trebuie să se bucure nu numai omul, ci şi întreaga făptură. Astfel, sărbătoarea Naşterii Domnului este sărbătoarea vieţii şi a luminii.

Hristos Domnul a coborât din ceruri, pentru ca noi să-I ieşim în întâmpinare prin trăirea virtuţilor ce duc la desăvârşire. 

În acest duh al milostivirii şi dragostei frăţeşti, în Duminica dinaintea Naşterii Domnului, în bisericuţa Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din satul Hărpăşeşti, după săvârşirea Sfintei şi dumnezeieştii Liturghii, sub protia părintelui arhimandrit Nicodim Petre, consilier al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, o parte din tinerii filialei ATOR Iaşi au colindat pe credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie. Pentru ca bucuria să fie deplină, copiii de la şcoala din sat, sub coordonarea domnului profesor Ştefan Stanciu, au susţinut un recital de poezie creştină şi colinde. Solemnitatea momentului a fost evidenţiată şi de prezenţa domnişoarei profesor Artemiza Octavia Ispir, director al Şcolii „Dimitrie Sturdza“ din comuna Popeşti.

Astfel, în atmosfera caldă premergătoare marelui praznic al Naşterii Domnului, păşind în intimitatea şi liniştea sfântă a cerului pe pământ, care este biserica, tinerii atoreni dimpreună cu cei din satul Hărpăşeşti s-au cunoscut şi s-au împrietenit, adeverind prin aceasta că Biserica este spaţiul bucuriei sfinte şi al comuniunii desăvârşite, este adunarea credincioşilor, indiferent de vârstă, în iubirea Sfintei Treimi.

Citește despre: