Bucurie duhovnicească în două biserici ieşene

Arhiepiscopia Iaşilor

Bucurie duhovnicească în două biserici ieşene

Biserica „Sfântul Apostol Toma“ din cartierul ieşean Alexandru cel Bun a îmbrăcat astăzi, 6 octombrie 2015, straie de sărbătoare. Tot astăzi a fost hram şi la Biserica Toma Cozma din cartierul Păcurari.

Biserica „Sfântul Apostol Toma“ din cartierul ieşean Alexandru cel Bun şi-a cinstit astăzi ocrotitorul. În ajunul hramului, un sobor de preoţi a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia, răspunsurile la strană fiind oferite de un grup de tineri de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi. Predica de la finalul slujbei a fost ţinută de părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a făcut referire la vestea cea bună pe care Sfinţii Apostoli au propovăduit-o. „Pe lângă vestea cea bună, îndemnul Sfinţilor Apostoli în lume a fost asemănător cu cel al Mântuitorului Hristos sau cu cel al Sfântului Ioan Botezătorul, şi anume acela de a-i chema pe oameni la pocăinţă. Îndemnul la pocăinţă este unul sfânt. Fără pocăinţă nu putem intra în Împărăţia cerurilor. Să ne deschidem sufletele pentru a lăsa să pătrundă în noi cuvântul Mântuitorului Hristos şi al Sfinţilor Apostoli, chiar dacă suntem ispitiţi în timpurile actuale de un duh lumesc potrivnic Bisericii“, a remarcat părintele vicar-administrativ Marian Timofte, care a transmis binecuvântarea şi aprecierea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru părintele paroh Toma Gradinaciuc şi pentru părintele slujitor Cristinel Alexandru Barnea. Părintele paroh Toma Gradinaciuc a mărturisit că de fiecare dată când este serbat hramul bisericii ocrotite de Sfântul Toma, „inimile se umplu de bucurie“ pentru că este cinstit ocrotitorul locaşului de închinare. În acelaşi timp, părintele paroh a mulţumit tuturor preoţilor şi credincioşilor pentru că s-au rugat împreună. „Ţinem data de 6 octombrie ca zi a hramului, pentru că în anul 1997, când am început activitatea la această parohie, s-a sfinţit paraclisul de lemn şi tablă în care am slujit până în anul 2010, când, din binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan, am început slujbele în biserica nouă. De atunci, sărbătorim hramul şi pe 6 octombrie, şi în Duminica Tomii, când ştim că Mântuitorul Iisus Hristos S-a arătat încă o dată Sfinţilor Apostoli, dar şi lui Toma şi l-a invitat pe acesta să Îi pipăie rănile, să nu fie necredincios, ci credincios“, a explicat părintele Toma Gradinaciuc. Acesta şi-a manifestat în acelaşi timp recunoştinţa faţă de toţi cei care au spirijinit şi ajută la înfrumuseţarea bisericii, aflată în prezent în stadiul de pictură. În dimineaţa zilei de 6 octombrie, bucuria a continuat cu Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie, în cinstea Sfântului Apostol Toma. „Îl rugăm să ne ajute în continuare, cum ne-a ajutat şi până acum, cu rugăciune, cu mijlocirea către Mântuitorul Iisus Hristos, ca această frumoasă lucrare de la Biserica noastră să se desăvârşească“, a încheiat părintele paroh Toma Gradinaciuc.

Ziua pomenirii Sfântului Toma a fost marcată în mod deosebit şi la Biserica Toma Cozma din Iaşi. Sfânta Liturghie a fost precedată de slujba Utreniei şi de slujba Acatistului. Credincioşii au participat cu evlavie la sfintele slujbe închinate primului ocrotitor al locaşului de închinare, alăturându-se prin intermediul cântărilor tinerilor de la strană. Cinstirea Sfântului Toma la Biserica Toma Cozma din Iaşi creşte în intensitate de la an la an, slujitorii sfintelor altare şi credincioşii dorind astfel să-şi manifeste preţuirea faţă de ocrotitorul sfântului locaş, atât în a doua duminică de după Paşti, cât şi în ziua când este serbat martiriul său.

Citește despre: