Bucuriile vacanţei în taberele MMB

Arhiepiscopia Iaşilor

Bucuriile vacanţei în taberele MMB

Primii participanţi la Tabăra de vară „Floare de colţ“ de la Durău, organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, îşi vor încheia astăzi experienţa minunată, făcând loc altor copii, la fel de zglobii şi de însetaţi de joc şi cunoaştere. „Participanţii au avut parte de o experienţă minunată şi putem afirma că taberele MMB au debutat cu succes. Locuri disponibile mai sunt doar pentru seriile din luna august şi ultima serie din luna iulie. Sâmbătă va debuta şi Tabăra de echitaţie „Izvoarele bucuriei“ de la Neamţ, pentru această tabără nemaifiind locuri libere“, a spus Doru Mihai Barna, coordonatorul Biroului de tabere al MMB.

Taberele de vară organizate de Biroul de tabere al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, au debutat cu succes la Durău. Prima serie a „Florii de colţ“ este pe cale să se încheie, iar primii participanţi la tabăra de echitaţie „Izvoarele bucuriei“ de la Neamţ vor sosi sâmbătă. „Participanţii au avut parte de o experienţă minunată şi putem afirma că taberele MMB au debutat cu succes. Sâmbătă au vizitat locaţiile taberei şi împrejurimile, a urmat participarea lor la Sf. Liturghie şi implicarea în atelierele de orientare turistică şi supravieţuire în natură. Au tras cu arcul, au cântat şi au participat la jocuri de cunoaştere reciprocă. Distracţia a continuat în cadrul activităţilor sportive (fotbal, badminton, baschet, volei), iar luni, în a treia zi de tabără, după ateliere am mers curajoşi la Cascada Duruitoarea, unde efortul, gâfâitul şi perseverenţa celor 2 ore de mers pe munte au fost răsplătite cu priveliştea frumoasei şi gălăgioasei cascade, desigur, ea fiind cunoscută ca cea mai frumoasă din ţară“, a afirmat Doru Mihai Barna, coordonatorul Biroului de tabere al MMB.

„Floare de colţ“ oferă în special prilejul de a petrece un timp în natură, numeroase activităţi derulându-se în aer liber. Potrivit d-lui Barna, copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani se mai pot înscrie doar la Tabăra „Floare de colţ“. „Locuri disponibile mai sunt pentru ultima serie săptămânală din luna iulie şi pentru cele din luna august. Pentru Tabăra de echitaţie «Izvoarele bucuriei» Neamţ au fost ocupate toate locurile“, ne-a spus Doru Mihai Barna.

Ateliere şi seri tematice, excursii, jocuri şi drumeţii

Participanţii vor gusta nu doar din bucuriile ce le oferă un cadru natural deosebit, ci vor avea posibilitatea să-şi descopere talente ascunse, să intre în contact cu jocuri şi situaţii inedite, să acumuleze cunoştinţe prin intermediul jocului şi să viziteze obiective turistice din Vatra Dornei, Durău şi împrejurimile taberei. În Tabăra „Floare de colţ“ de la Durău sunt organizate ateliere tematice: tir cu arcul, orientare turistică şi supravieţuire în natură, comunicare, muzică, slacklining, dans, astronomie, abilităţi practice (origami, mâini dibace, quilling etc.); jocuri interactive şi întreceri sportive; vânătoarea de comori; drumeţii: Cascada Duruitoarea, Copacul Singuratic, cabana Fântânele. De asemenea, vor merge într-o excursie de o zi la Vatra Dornei (plimbare cu telescaunul; Muzeul de Etnografie; Muzeul de Ştiinţe ale naturii şi vânătoare; Parcul Veveriţelor; Mănăstirea Dorna Arini), au posibilitatea să participe, în capela special amenajată, la rugăciunile de dimineaţă şi de seară şi la Sfânta Liturghie, la serile tematice organizate, cinema, karaoke, dans, seara talentelor şi, bineînţeles, în final, la nelipsitul foc de tabără. „Supravegherea copiilor este asigurată permanent de către animatorii responsabili pe fiecare grupă de participanţi şi de coordonatorii de ateliere. Aceştia sunt coordonaţi de preotul director al taberei, formând împreună o echipă de oameni instruiţi pentru a oferi copiilor un mediu sigur, educativ şi recreativ“, a subliniat coordonatorul Biroului de tabere al MMB.

În preţul de 590 de lei, copilul va fi cazat la Hotel „Pelerinul“ din Staţiunea Durău, în camere de 2 persoane cu baie proprie şi apă caldă; copiii pot fi cazaţi şi 3 în cameră, dacă sunt solicitări (se va pune un pat suplimentar); cele trei mese pe zi sunt servite la restaurantul hotelului, iar activităţile sportive şi atelierele au loc în incinta Centrului Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“, într-un spaţiu sigur. Copiilor le este asigurată şi intrarea la obiectivele turistice cuprinse în program, materiale pentru ateliere, materiale sportive, premii speciale personalizate, precum şi asistenţă medicală. „Preţul nu include transportul aferent sosirii şi plecării din tabără, însă pentru grupuri se pot intermedia serviciile de transport, în funcţie de numărul de solicitări dintr-o anumită localitate“, a mai spus dl Barna.

Tabere în parohii

O noutate în această vară o reprezintă un proiect ce va fi derulat în mai multe parohii din Arhiepiscopia Iaşilor: pentru copiii care din diverse motive nu pot merge în tabără, va veni tabăra la ei. Astfel, animatori din cadrul Biroului de tabere al MMB se vor deplasa, pentru câteva zile, în parohii şi vor strânge laolaltă aproximativ 70 de copii cu care vor explora împrejurimile, vor derula ateliere tematice, jocuri interactive şi întreceri sportive etc., în încercarea de a aduce pe chipurile acestora experienţa unei vacanţe deosebite, care să reflecte bucuria copilăriei ce poate fi trăită în orice loc.