Buna Vestire – Ziua mamei creștine 2016
Un eveniment cu totul deosebit, ajuns la a doua ediție și organizat în cadrul Lunii pentru Viață 2016, a avut loc de sărbătoarea Bunei Vestiri. Voluntarii Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu voluntarii Colegiului Național „Mihai Eminescu” – Impact Iași s-au plimbat în zone importante din Iași (Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, Zona Copou, Parcul Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun) și au felicitat fiecare femeie pe care au întâlnit-o, oferindu-i un mic dar cu ocazia Zilei mamei creștine.
Aeastă acțiune și-a dorit să pună în lumină rolul determinant pe care femeia, mai ales în calitatea sa de mamă, îl are pentru societate. Și-a dorit, de asemenea, să evidențieze adevărata frumusețe, adevăratele virtuți ale femeii și ale mamei – plecând de la modelul Fecioarei Maria. „Sărbătoarea Bunei Vestiri este un eveniment important atât pentru Biserică, cât și pentru Departamentul nostru. Spun aceasta, deoarece este un eveniment istorico-religios care arată că embrionul, produsul de concepție, celula sau orice alt nume s-ar folosi este OM din prima secundă a concepției. Mântuitorul Hristos nu a devenit om abia la 4 săptămâni de sarcină, când medicina arată că pruncului începe să-i bată inima sau la 8 săptămâni, când tot mdicina arată că pruncul începe să aibă activitate cerebrală. Mântuitorul a fost om deplin de îndată ce Fecioara a încuviințat voia lui Dumnezeu, iar Arhanghelul i-a vestit mântuirea lumii. Astfel, religia arată un lucru pe care știința și filosofia încă se zbat să îl demonstreze și, în lipsa unei decizii unanime, avortul este în continuare privit ca o justificare și un drept al femeii – dar, din păcate, nu și ca o agresiune asupra copilului aflat în pântecele mamei, indiferent de stadiul de dezvoltare al acestuia”, a atras atenția preotul Dragoș Bălinișteanu, referent în Departamentul Pro Vita.
Echipa Pro Vita Iași a oferit fiecărei doamne câte un balon și un mesaj motivațional, ales la întâmplare dintr-o urnă. Intenția a fost ca fiecare persoană felicitată să se bucure de un moment spontan de fericire și să rămână cu un subiect de meditație. „Această sărbătoare mai este importantă și pentru că reprezintă o zi în care trebuie să celebrăm mama, femeia în general, având în vedere faptul că Maica Domnului întruchipează modelul ideal de mamă. În Fecioara Maria sunt cuprinse toate virtuțile și toate valorile pe care o mamă să le aibă. Curajul, credința, gingășia, inteligența, responsabilitatea, răbdarea, înțelepciunea sunt aspecte ale personalității Fecioarei demne de urmat de către orice om”, a completat părintele Dragoș Bălinișteanu.