Calea pelerinului: Tineri din ASCOR, acasă la Sfântul Nicolae

2 Noiembrie 2018 00:06 Ortodoxia în lume

Pentru câteva zile, un grup de tineri din ASCOR, filiala Iaşi, a purces la drum pentru a-l întâlni pe Sfântul Nicolae la Bari. Visul este vechi, dar vremea împlinirii lui a venit abia acum. Momentul a fost favorabil şi datorită unei oferte pentru biletul de avion, binevenită pentru bugetul studenţilor.

Oraşul Bari, oraş aşezat pe malul Mării Adriatice, capitala provinciei cu acelaşi nume, este de mărimea oraşului nostru, având aproximativ 330.000 de locuitori. Principalul loc de atracţie este Basilica di San Nicola, unde se află şi sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae, aduse aici la anul 1087 din ţinutul Mirelor Lichiei pentru a nu fi profanate de mulsulmanii ce cuceriseră o parte din Asia Mică. În Bari puncte de interes cultural mai sunt şi Catedrala San Sabino, teatrele Petruzzelli şi Margherita, Castelul Normanno-Svevo, Palazzo della Provincia şi faleza.

Cu prilejul acestui pelerinaj, tinerii ieşeni l-au cunoscut pe părintele Mihai Drigă, parohul Bisericii româneşti „Sfânta Treime“, om bun şi primitor care a înlesnit închinarea noastră la mormântul în care se află moaştele Sfântului Nicolae, în subsolul bisericii care îi poartă numele. De asemenea, în cadrul comunităţii pe care părintele Mihai o păstoreşte, tinerii au avut posibilitatea de a participa la Sfânta Liturghie şi de a cunoaşte românii care s-au stabilit în această zonă.

Călătoriile sunt bun prilej de cunoaştere, de întâlnire cu oameni şi locuri, dar şi de întâlnire cu sine. De data aceasta întâlnirea principală a fost cu Sfântul Nicolae. Fiecare student a vorbit cu Sfântul, despre el, despre viaţa lui, despre greutăţile cu care se confruntă. Întâlnirea cu Sfântul Nicolae a fost o binecuvântare, întâlnirea cu oraşul Bari o revelaţie, întâlnirea cu oamenii, o bucurie şi o promisiune pentru noi întâlniri. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Studenţii din ASCOR programează o altă „incursiune“ într-un oraş istoric al Europei. Despre aceasta, însă, vă vom povesti în luna decembrie. Şirul călătoriilor de week-end continuă. (Răzvan-Andrei Teletin, coordonator „Dialoguri studenţeşti“ ASCOR Iaşi)

Ultimele din categorie