Caravană medicală în Ștefănești, Botoșani

Arhiepiscopia Iaşilor

Caravană medicală în Ștefănești, Botoșani

Fundația Medicală „Providența” a Arhiepiscopiei Iașilor, în colaborare cu Policlinica și Spitalul „Providența”, a desfășurat în perioada 18-28 noiembrie o nouă caravană medicală în localitatea Ștefănești, județul Botoșani, cu scopul de a oferi servicii medicale gratuite pentru un grup de 42 de beneficiari, copii și persoane vârstnice vulnerabile, fără posibilități materiale și neasigurate medical.

O asemenea campanie a mai avut loc în luna septembrie, însă fiind un număr mare de solicitări, s-a decis să se reintervină cu un pachet de servicii medico-sociale care să vină în sprijinul celor defavorizați, fără acces la evaluări medicale periodice. Pentru a organiza în bune condiții activitatea cu caracter socio-medical, organizatorii au fost sprijiniți și de această dată de pr. Mihai Haraga, paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe - Ștefănești Târg” care a identificat grupurile aflate în nevoie și de preoteasa Mariana Haraga. 

Serviciile socio-medicale au fost acordate la Centrul de zi pentru persoane vârstnice al Primăriei orașului Ștefănești, cu aprobarea Direcției de Sănătate Publică a județului Botoșani. Activitatea s-a desfășura în două etape:  în data de 18 noiembrie 2024 au fost recoltate probe de sânge care  au fost prelucrate de Laboratorul Spitalului Providența, iar în data de 28 noiembrie a avut loc a doua etapă a Caravanei Medicale, când 19 copii   au beneficiat de consult pediatric, iar 23 de persoanele vârstnice au beneficiat  de consult de medicină internă.  În cadrul consultului de medicină internă s-au efectuat următoarele determinări: măsurarea tensiunii arteriale, efectuare EKG (electrocardiogramă) și ecografie abdominopelvină. În funcție de patologia găsită s-au distribuit  pacienților medicamente din diferite clase (antiinflamtorii nesteroidiene, antitusive, antispastice, hepatoprotectoare, vitamine), iar copilașilor vitamine care să îi ajute la funcționarea normală a organismului. Toate investigațiile efectuate și examinarea clică s-au finalizat cu întocmirea scrisorii medicale ce a conținut: diagnostice, tratamente nou inițiate sau completări de tratamente, iar unde s-a impus, s-au recomandat investigații suplimentare. La această Caravană a participat o echipă de asistenți medicali ai Policlinicii Providența și medici din cadrul acestei unități medicale: dr. Andreea Bîrleanu, medic specialist medicină internă la Fundația Medicală Providența și dr. Lavinia Rusu, medic specialist pediatru la Policlinica Providența.  Activitatea a fost coordonată de  asistentul social, Emilia Gheorghiasa - coordonator al Centrului de suport și situații de criză. 

În legătură cu activitatea socio-medicală întreprinsă, părintele paroh Mihai Haraga a afirmat:  „Pentru cei bătrâni si bolnavi pentru care orașul cu medici și spitale e departe, o caravană medicală este un dar pe care bunul Dumnezeu îl trimite! «Caravană medicală» este, de fapt, impropriu spus, pentru că impresia generală a fost aceea a unui adevărat spital mobil, cu dotări și aparatură pe măsură și, mai ales, cu personal bine pregătit. Fiecare pacient a fost ascultat si investigat cu cea mai mare atenție,  fiecare a primit recomandări și tratament pe măsură. Totul s-a făcut cu blândețe și empatie, ceea ce contează enorm pentru oamenii bătrâni și bolnavi, dar în special pentru copii. Copiii au fost încântați de cadourile primite și au rămas cu o impresie plăcută despre ce înseamnă «a merge la doctor», iar mămicile lor au fost recunoscătoare pentru consultație și pentru medicamentele primite, pentru ca au economisit atât timpul, cât și bănuții, și-așa puțini, pe care îi au. Un fapt trist si îngrijorător pe care vreau să îl menționez este acela că, pentru unii copii, caravana a fost prima ocazie în care au fost consultati de un medic pediatru sau prima data când li s-au făcut analize de sânge! Este unul dintre motivele pentru care în  zonele sărace, caravana medicală este mai mult decât necesară! Comunitatea din Stefanesti a fost cu atât mai câștigată cu cât anul aceste a beneficiat de trei astfel de caravane, prilej cu care numeroase persoane au putut face analize de sânge și investigații imagistice întocmai ca în spital. Întrucât in  jur de 60 de adulți si 50  de copii  au beneficiat de serviciile complete ale caravanei, au fost adevărate tururi de forță pentru echipa medicală, drept pentru care îndreptăm întreaga noastră recunoștință  înspre acești oameni minunați, care s-au pus în slujba noastră în mod gratuit, cu dăruire și dragoste! Iată că, în «Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor» și «Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți», Parohia Ștefănești -Târg a primit un ajutor deosebit din partea Arhiepiscopiei Iaşilor și a Fundației Medicale Providența astfel că, dincolo de tămăduirea sufletului, am putut să lucrăm împreună și pentru tămăduirea trupului. Mulțumim tuturor celor care s-au pus în slujba comunității noastre! Nu vă putem răsplati decât purtându-vă în rugăciune, ca bunul Dumnezeu să vă țină sănătoși și cu putere de muncă, să duceți mereu binele acolo unde este nevoie!”. 

Pacienții au primit cu bucurie sprijinul socio-medical oferit de Fundația Medicală „Providența”. Elena, pacientă a Caravanei Medicale a afirmat: „Datorită acestei inițiative am reuși să le facem copilașilor noștri analize și control pediatric  În cazul meu, ca mămică a 3 copilași a fost de mare ajutor această caravană, deoarece locuim la 50 km distanță de spilat și nu avem mijloc de transport”. 

Fundația Medicală Providența va avea în evidență beneficiarii acestei caravane medicale și le va oferi sprijin în vedere facilitării și accesării serviciilor medicale recomandate de medici. (Asistent social, Emilia Gheorghiasa, coordonatorul Centrului de suport pentru situații de urgență/criză din cadrul Fundației medicale Providența)

Citește despre: