Cartea „Grădinile Mănăstirii”, lansată la Mănăstirea Voroneț

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Cartea „Grădinile Mănăstirii”, lansată la Mănăstirea Voroneț

În contextul împlinirii a 40 de zile de la mutarea la cer a stavroforei Irina Pântescu, la Mănăstirea Voroneț a fost lansată duminică, 10 aprilie 2022, cartea „Grădinile mănăstirii”. Volumul a fost prezentat de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul în fața unei onorate audiențe.

Sala de protocol a Mănăstirii Voroneț a găzduit duminică, 10 aprilie 2022, un eveniment cultural de excepție, în prezența unor invitați de seamă din țară și din ținuturile românești din afara granițelor. În contextul Parastasului de 40 de zile pentru odihna sufletului stavroforei Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, a fost lansată cartea „Grădinile mănăstirii”, apărută la Editura „Mușatinii” din Suceava. Volumul cuprinde file de cronică din viața ctitoriei ștefaniene de la Voroneț, scrise de Doina Cernica în ultimii 31 de ani și nu numai. Aceasta este ilustrată cu reproduceri ale artistei plastice Dany-Madlen Zărnescu. Lansarea a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. La finalul Sfintei Liturghii din Biserica „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, născut în ținutul Fălticenilor, a prezentat volumul „care adună în pagini dragostea pentru Mănăstirea Voroneț”. „Cititorii acestei lucrări vor descoperi preafrumoase plăsmuiri literare și de cronică închinate acestui loc. Lucrarea cuprinde texte de la hramurile din anii trecuți de la care autoarea nu a lipsit. De asemenea, se vorbește despre vizita unor personalități, a unor cărturari, a unor scriitori, de pe o parte și de alta a Prutului, dar și din multe alte zone, care au poposit la aici. Volumul face referire și la dăruirea călugărițelor de la Voroneț, care au avut în cele trei decenii o lucrare jertfelnică. Cititorul care se va apleca asupra acestor pagini va descoperi dragostea doamnei Cernica pentru soborul acestei mănăstiri, pentru monahia Irina Pântescu, pentru stavrofora Gabriela Platon, stareța așezării monahale, pentru stavrofora Elena Simionovici și pentru toate maicile. Sunt bucuros pentru că în această zi sunt prezenți numeroși prieteni și binefăcători ai acestei mănăstiri, care în decursul a celor peste 30 de ani au fost lângă soborul acestei așezări monahale”, s-a exprimat Preasfinția Sa, care a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru că au binecuvântat să slujească la Mănăstirea Voroneț.

Aprecieri pentru „Grădinile mănăstirii”

Despre cartea „Grădinile mănăstirii” au vorbit în cadrul lansării Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, și stravrofora Gabriela Platon. Doina Cernica a menționat că PS Părinte Episcop-vicar Timotei Prahoveanul a scris despre cartea lansată înainte să o primească în forma tipărită pentru că a intuit cum va arăta aceasta. În același timp, autoarea precizat că articolele din operă „sunt doar o parte dintr-un mănunchi”, semnalând câteva titluri dedicate străvechiului monument ștefanian, apărute în ultimii ani. Manifestarea a mai cuprins mărturii despre stavrofora Irina Pântescu și despre Mănăstirea Voroneț ale următorilor invitați: Excelența Sa Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, prof. Mioara Gafencu din Fălticeni, Lazăr Fialkovschi din Cernăuți, dr. Ecaterina Duca din Chișinău, Maria Toacă din Cernăuți, Elena Nandriș, primarul emerit al comunei din Mahala – Cernăuți, arhimandritul Valerian Radu, Mare Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”, din partea Centrului eparhial Suceava

Pentru aportul adus la tot ceea ce s-a realizat la Mănăstirea Voroneț în ultimii ani, Centrul eparhial Suceava a acordat Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”, însoțită de semnătura Părintelui Arhiepiscop Calinic, următoarelor personalități: arhitectul Virgil Polizu, Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, Elena Nandriș, primar emerit al comunei Mahala – Cernăuți, Ucraina, Lazăr Fialkovschi din Cernăuți și Ion Creiță din Focșani. Fiecare participant a primit din partea stavroforei Gabriela Platon câte un exemplar din „Grădinile mănăstirii”. Toți cei prezenți au plecat de la Voroneț cu o pace în suflet, primită din Sfânta Liturghie arhierească, din rugăciunile și cântările înălțate pentru odihna sufletului Măicuței Irina Pântescu, din prețioasele gânduri din timpul lansării de carte și nu în ultimul rând din duhul Voronețului, unic în lume. Istoria Voronețului continuă și în contemporaneitate prin urmașii rânduiți de Dumnezeu, prin iubitorii de credință și de istorie, prin patrioții de pe tărâmurile românești și prin grija și dragostea permanentă față de înaintași.

Citește despre: