Ce au făcut tricolorii înainte de meciul cu Olanda? S-au rugat și au primit binecuvântarea preotului ortodox român din Würzburg

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

Ce au făcut tricolorii înainte de meciul cu Olanda? S-au rugat și au primit binecuvântarea preotului ortodox român din Würzburg

    • Foto: Facebook / Echipa națională de fotbal a României
      Foto: Facebook / Echipa națională de fotbal a României

      Foto: Facebook / Echipa națională de fotbal a României

    • Selecționerul Edward Iordănescu
      Selecționerul Edward Iordănescu / Foto: gsp.ro

      Selecționerul Edward Iordănescu / Foto: gsp.ro

    • Protos. Ghelasie Păcurar, parohul comunității ortodoxe românești din Würzburg
      Protos. Ghelasie Păcurar, parohul comunității ortodoxe românești din Würzburg / Foto: Arhid. Vali Vădănoiu

      Protos. Ghelasie Păcurar, parohul comunității ortodoxe românești din Würzburg / Foto: Arhid. Vali Vădănoiu

Astăzi, 2 iulie, de la ora 19:00, România joacă meciul decisiv cu Olanda în optimile de finală din cadrul EURO 2024. Ieri, Protos. Ghelasie Păcurar, parohul comunității ortodoxe românești din Würzburg, orașul în care își are cantonamentul prima reprezentativă a României pe durata turneului final, i-a vizitat și i-a binecuvântat din nou pe jucători înaintea meciului cu Țările de Jos. „Am rostit cu toții rugăciunile începătoare împreună, apoi au sărutat icoana Învierii, i-am stropit cu aghiasmă și i-am miruit, după care le-am ținut un cuvânt de îmbărbătare”, a transmis părintele Ghelasie.

Într-o intervenție în direct la Jurnalul Trinitas TV, clericul care le-a fost alături tricolorilor înaintea meciurilor cu Ucraina și Slovacia, a răspuns la câteva întrebări și a vorbit despre cum i-a cunoscut pe jucătorii echipei naționale, despre cum a decurs întâlnirea cu ei, dar și despre cât de important este să ne rugăm și să-L mărturisim pe Dumnezeu în orice împrejurare a vieții. Interviul integral, în rândurile de mai jos:

Doamne ajută, părinte! Ne bucurăm să vă auzim! Cum a decurs astăzi întâlnirea?

Doamne ajută! De dimineață am fost chemat de domnul Edward Iordănescu în cantonament la echipa națională. I-am găsit foarte optimiști, doritori să răsplătească toată dragostea suporterilor care s-au dovedit a fi un sprijin consistent și cu adevărat real pentru ei. Ne-am rugat împreună așa cum am făcut de fiecare dată, i-am simțit doritori să arate că au toată disponibilitatea și vor face tot ce le stă în putere să aducă un rezultat mult dorit de țara noastră.

Cum ați ajuns să-i cunoașteți pe tricolori?

Ei au ajuns în orașul nostru, iar primul lucru pe care domnul Edward Iordănescu l-a făcut a fost să mă contacteze, să-mi spună că va veni în orașul nostru, că e bucuros că există o biserică ortodoxă și că acesta a fost un motiv puternic în momentul în care a ales orașul Wurzburg.

Ieri, Edward Iordănescu și alți membri din echipa lui au participat și la Sfânta Liturghie, la biserica dumneavoastră. E adevărat?

Da, o foarte mare bucurie. N-a fost pentru prima dată. Domnul Edward a fost de mai multe ori, a fost singur, a fost însoțit de persoane din staff, iar duminică, pentru că l-am și sărbătorit pe Sfântul Ghelasie, m-a sunat cu o zi înainte să-mi spună că doresc să vină cu toții la Sfânta Liturghie. Au venit de la început și au stat până la sfârșit. 

Au fost câteva voci care au interpretat, cumva, desuet gestul acesta al tricolorilor noștri, de a merge să primească binecuvântare de la un preot. De ce se întâmplă asta?

Noi nu putem ști de ce se întâmplă asta, dar știm ce e bine să facem. Indiferent că vorbim de fotbal, indiferent că vorbim de construcția unei case, indiferent că vorbim de orice drum pe care un om creștin ortodox asumat îl face, suntem datori să-L avem pe Dumnezeu înainte de toate în viața noastră, iar eu cred că nu au făcut altceva decât un lucru firesc: să-și mărturisească credința în Dumnezeu. Dacă pentru această naturalețe și pentru un lucru atât de firesc au fost penalizați, noi nu putem decât să spunem că nu este de dorit acest lucru și sperăm ca din ce în ce mai mult să încercăm să ne obișnuim cu firescul lucrurilor. Nu e firesc ca dintr-un lucru atât de normal și să vedem ceva ieșit din comun.

Cât de mult contează pentru ei această binecuvântare sau această rugăciune pe care o rostesc împreună cu dumneavoastră? Poate ne spuneți exact și care este „ritualul”, dacă putem să-i spunem așa, pentru că ați fost împreună cu ei sau alături de ei înainte de două dintre meciurile României. Astăzi deja a fost a treia întâlnire, practic, pe care ați avut o cu ei. 

Da, am dat binecuvântarea, am rostit rugăciunile începătoare, o rugăciune de binecuvântare pe care o citește preotul, apoi mai multe rugăciuni de binecuvântare am rostit cu toții rugăciunile începătoare împreună, apoi au sărutat icoana Învierii, i-am stropit cu aghiasmă și i-am miruit, după care le-am ținut un cuvânt de îmbărbătare. Pot să vă spun că i-am simțit acolo, am simțit că ne-am rugat împreună, s-a simțit lucrul acesta. Ei sunt foarte receptivi, adică foarte bucuroși, foarte receptivi, foarte punctuali, foarte atenți, s-a simțit că le face bine lucrul acesta.

Până la urmă, se poate mărturisi credința și prin fotbal? 

Când Îl avem pe Dumnezeu în sufletul nostru, în tot ceea ce facem Îl putem mărturisi și suntem datori să-L mărturisim pe Hristos. 

Dar dacă se întâmplă, de exemplu, să nu aibă un rezultat pe care ni-l dorim, putem să spunem că Dumnezeu nu i-a ajutat?

Dumnezeu ne ajută întotdeauna. Chiar și atunci când nu primim răspunsul pe care noi îl așteptăm tot un ajutor este.

Și cum i-a ajutat Dumnezeu pe tricolori în perioada aceasta?

În primul rând, i-a ajutat că le-a purtat de grijă și iată că, deși departe de țară, Dumnezeu a rânduit ca împreună cu un slujitor al lui Dumnezeu, un preot, împreună să plece genunchii înaintea lui Dumnezeu și în rugăciune de laudă și în rugăciune de mulțumire, și în rugăciune de cerere. Și deja este un ajutor.

Ați fost și dumneavoastră pe stadion la vreunul dintre meciurile României?

La cele două meciuri, cel de la München și cel de la Frankfurt, am fost prezent.

Cum se simte atmosfera și cum i-ați simțit pe suporteri acolo? 

Cred că românii au spus cu adevărat cine sunt, cred că românii au arătat ce pot și cred că nu numai la München, unde au jucat, sau la Frankfurt și în toată lumea, românii au dat mărturie despre ce înseamnă să iubești, să sprijini și să fie alături.

Citește despre: