Ceas de bilanț și Sfințire de biserică în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord
Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, în biserica parohială din Copenhaga, a avut loc Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. În cadrul acestei întruniri prezidate de către Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a prezidat, s-a dezbătut activitatea misionară a eparhiei pe anul 2018. După săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii și a slujbei de Te Deum a urmat bogatul cuvânt duhovnicesc al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, invitatul special al evenimentului.
În 2018 Preasfințitul Părinte Episcop Macarie și păstoriții săi au continuat strategia misionară a „pelerinajului” ca modalitate de, pe de o parte, de cultivare și consolidare a comunităților euharistice din cadrul Episcopiei și, pe de altă parte, de cercetare și recuperare a micro-comunităților de români aflate în zone îndepărtate de cele continentale. Misiunea socială a fost extinsă și diversificată, inițiindu-se programe caritabile noi, exitnzându-se campania dedicată orfanilor din Copșa Mică și începând o colaborare fructoasă dintre Centrul pentru tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” (CTSM) al Episcopiei și Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei (Republica Moldova). Proiectul de construcție a casei Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeș din cadrul orfelinatului ortodox din orașul Kisumu, Kenya a înaintat și el, ajungând la stadiul finisajelor exterioare.
Activitățile cu tinerii au fost intense pe tot parcursul anului, Centrul pentru tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” fiind implicat în mai multe acțiuni ale Episcopiei, dintre aceste activități s-au amintit „Tabăra de vară pentru cei mari și mici – Bucovina 2018”, „Picnicul parohial în familie”, modalitate de socializare între membrii parohiilor pe perioada verii, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși” de la Sibiu (ITO Sibiu) sau „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa de Nord” ce a avut loc între 22-23 septembrie 2018, în Copenhaga.
Pe plan cultural-duhovnicesc, anul Centenarului a fost marcat de către Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord prin organizarea la Oslo, Stockholm și Copenhaga a mai multor simpozione cu tema „Centenarul Marii Uniri și locul românilor în Europa” cu participanrea a numeroși istorici și cercetători științifici din România și Țările Scandinave, printre care președintele Academiei României, istoricul Ioan-Aurel Pop sau a teologului Radu Preda, preşedintele executiv al IICCMER.